După zece zile de oprire a fluxurilor pentru lucrări de mentenanță, Gazprom a reluat joi livrarea de gaze naturale prin conducta Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică.
Reluarea livrărilor a atenuat temerile privind aprovizionare imediată a Europei, după ce președintele Vladimir Putin a avertizat că fluxurile ar putea fi reduse în continuare sau oprite, scrie Reuters.
Prin gazoduct se furnizează mai bine de o treime din exporturile de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană.
Doar 40% din capacitatea gazoductului
Furnizările de gaze naturale prin Nord Stream fuseseră reduse deja de Rusia cu 60% înainte de intrarea în mentenanță, pe fondul disputelor economice cauzate de invadarea Ucrainei.
Joi fluxurile au revenit la același nivel: 40% din capacitatea gazoductului.
„Ne aflăm în proces de reluare a transportului de gaze. Poate lua câteva ore pentru a atinge volumele nominate de transport”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului.
Klaus Mueller, președintele autorității de reglementare a rețelelor din Germania, a declarat că reluarea fluxurilor înapoi la o capacitate de 40% nu este un semn că tensiunile se diminuează. „Incertitudinea politică și reducerea cu 60% de la jumătatea lunii iunie rămân, din păcate”, a scris el pe Twitter.
Un purtător de cuvânt al grupului austriac OMV a afirmat că Gazprom a semnalat faptul că va furniza 50% din cantitățile agreate.
Europa se pregătește de o tăiere
Guvernele Europei se pregătesc pentru o posibilă întrerupere a livrărilor și urmăresc găsirea de alternative la gazul rusesc. Comisia Europeană a prezentat miercuri un set de recomandări de reducere cu 15% a consumului de gaze pentru a putea trece iarna.
Rusia a redus livrările către Europa din cauza disputerelor privind sancțiunile Occidentului impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.
Reducerile au exacerbat criza energetică și au dus la creșterea prețului la gaze. Ulterior, mai multe state europene au luat măsuri de raționalizare.
Gazoductul Nord Stream are o capacitate de funcționare de 55 de miliarde de metri cubi pe an.
Zilele trecute, Gazprom a trimis unor clienți occidentali notificări privind activarea clauzei de forță de majoră, afirmând că nu își poate îndeplini obligațiile contractuale din cauza circumstanțelor „extraordinare”, aflate în afara controlului său. Aceasta protejează compania de plata de despăgubiri dacă nu își respectă obligațiile contractuale.