Potrivit informațiilor preliminare, armata rusă a lansat peste 100 de drone de tip Shahed și aproximativ 40 de rachete de diferite tipuri. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat un atac cu 100 de rachete și 100 de drone.

Explozii au fost raportate în 15 regiuni, printre care Kiev, Vinița, Dnipropetrovsk, Volînia, Zaporojie, Liov, Odessa, Hmelnîțkîi și altele. Bilanțul preliminar al victimelor este de patru morți și 11 răniți.

Forțele aeriene ale Ucrainei au identificat 11 bombardiere strategice Tu-95MS și șapte bombardiere Tu-22M3 implicate în atac, transmite Novoe Vremea. Bombardierele Tu-95MS sunt echipate de regulă cu rachete Kh-101, iar cele Tu-22M3 – cu rachete Kh-22. În ultimul atac aerian efectuat în Ucraina, în noaptea de vineri spre sâmbătă, rușii au ridicat în aer doar patru bombardiere Tu-22M3.

Întreruperi de curent electric în Ucraina

Din cauza deteriorării infrastructurii energetice, compania Ukrenergo a fost nevoită să recurgă la întreruperi de urgenţă ale furnizării de energie electrică pentru a stabiliza sistemul. Cel mai mare producător privat de energie din Ucraina, DTEK, a declarat, la rândul său, că a operat întreruperi de urgenţă ale energiei electrice în urma atacului din noaptea de duminică spre luni.

„Inginerii electricieni din toată țara lucrează 24 de ore din 24 și șapte zile din șapte pentru a aduce lumina în casele ucrainenilor”, a reacționat Ukrenergo pe canalul său Telegram.

Cel puţin şapte explozii s-au auzit luni dimineaţă la Kiev, relatează jurnalişti ai AFP, în timp ce primarul Vitali Kliciko a declarat pentru Reuters că alimentarea cu energie electrică şi apă a capitalei Ucrainei a fost afectată. La Odesa, un centru de distribuție electrică a fost avariat, ceea ce a dus la oprirea transportului electric. De asemenea, există întârzieri în circulația trenurilor electrice în toată țara, din cauza cărora Căile Ferate Ucrainene a plasat pe linie locomotive diesel de rezervă.

„Îi va costa scump pe ruși”

„15 regiuni au fost afectate astăzi ca urmare a unui atac masiv al Rusiei. Inamicul a folosit diverse tipuri de arme: drone, rachete de croazieră. Există răniţi şi morţi. Condoleanțe sincere pentru familiile şi prietenii lor”, a scris pe Telegram prim-ministrul Denîs Şmîhal.

„Dorinţa de a ne distruge energia îi va costa scump pe ruşi: infrastructura lor”, a postat pe Telegram Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Rusia atacă infrastructura energetică ucraineană încă de la începutul invaziei sale pe scară largă. Primul atac major asupra instalațiilor sistemului energetic ucrainean a avut loc în octombrie 2022, după alungarea trupelor ruse din regiunea Harkov. De atunci, astfel de atacuri au devenit frecvente, repetându-se la fiecare două-trei luni. Deși multe centrale termice și substații ucrainene au fost scoase din funcțiune, sistemul energetic al țării continuă să funcționeze.

Din primăvara acestui an, atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene s-au intensificat. Dacă în iarna 2022-2023 atacurile au vizat în principal stații de distribuție și transformatoare, a căror funcționare putea fi restabilită rapid, din primăvară forțele armate ruse iau la țintă în mod deliberat centralele electrice, care nu pot fi reparate rapid.

Avioane poloneze și NATO ridicate de la sol

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunţat pe X că avioane poloneze şi aliate au fost activate după ce Rusia a lansat şi un atac asupra unor regiuni din vestul Ucrainei, în apropiere de frontiera estică a Poloniei.

„Încă de la primele ore ale dimineții s-a observat o activitate intensivă a aviației cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse, legată de lovituri împotriva obiectivelor situate, printre altele, pe teritoriul de vest al Ucrainei”, a comunicat Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze. Prin urmare, au fost ridicate de la sol avioane poloneze și NATO.

„Ultima activitate de acest fel a aviației ruse, cu atacuri în vestul Ucrainei, a fost înregistrată pe 8 iulie”, a precizat armata poloneză.

Premierul Ucrainei cere arme cu rază lungă de acțiune

Pe de altă parte, premierul Şmîhal a profitat de ocazie pentru a lansa din nou un apel către parteneri. El subliniat încă o dată că, pentru a opri bombardarea barbară a oraşelor ucrainene, este necesar să se distrugă locurile de unde sunt lansate rachetele ruseşti, aluzie la faptul că aceasta este justificarea incursiunii ucrainene din Rusia şi că aşa se explică şi atacurile ucrainene pe teritoriul rus.

Pentru a face acest lucru, a spus Şmîhal, Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune şi de permisiunea partenerilor săi de a le folosi împotriva ţintelor ruseşti. Guvernul ucrainean contează pe sprijinul aliaţilor săi, a transmis el.

Ucrainenii aşteaptă un atac masiv cu rachete ruseşti de ceva timp, notează Reuters. Ambasada SUA a emis un avertisment săptămâna trecută că există un risc sporit de atac în jurul Zilei Independenţei Ucrainei, care a fost marcată sâmbătă, 24 august.

Urmărește-ne pe Google News