Ceea ce părea în primele zile ale noului an doar o ameninţare s-a produs, ieri dimineaţă, la ora 3.00. Rusia a închis robinetul de gaze care alimenta România şi ţările balcanice prin conducte ce tranzitau Ucraina. Totuşi, autorităţile de la Bucureşti dau asigurări că românii nu vor fi afectaţi de criza gazelor provocată de Rusia.
Marţi dimineaţa, la ora 3.00, furnizorul rus Gazprom a sistat alimentarea cu gaze naturale prin conducta de la Isaccea, judeţul Tulcea, prin care zilnic pătrundeau în România 4,7 milioane de metri cubi de gaz. Întruniţi de urgenţă la Guvern, premierul Emil Boc şi ministrul economiei, Adriean Videanu, au asigurat populaţia că nu va fi afectată de criza gazelor ruseşti. Situaţia ţării noastre este una fericită, în comparaţie cu statele vecine, pentru că deficitul de gaze rezultat din sistarea livrărilor din Rusia poate fi acoperit din producţia internă şi din cantităţile de gaze aflate în stocuri.
Emil Boc: „Niciun consumator casnic nu va fi afectat de această criză”
“Pot să vă asigur că avem situaţia sub control şi că nici un consumator casnic nu va fi afectat. Nici un cetăţean care va merge acasă după-amiază, seara şi în zilele următoare nu va suferi din cauza acestei situaţii tensionate dintre Rusia şi Ucraina şi că vom asigura în continuare funcţionarea normală a sistemului pentru consumatorul casnic, de asemenea şi pentru consumatorul industrial”, a afirmat Emil Boc.
În România se consumă zilnic 61,5 milioane de metri cubi de gaz, dintre care 34 de milioane reprezintă consumul populaţiei. În ţara noastră mai intră, în prezent, gaz rusesc prin punctul de la Medieşul Aurit, însă autorităţile iau în calcul cel mai defavorabil scenariu, cel în care şi gazul ce intră pe aici ar putea fi sistat.
Din producţia internă curentă sunt asigurate zilnic 33 de milioane de metri cubi, alte 26 de milioane din depozitele existente, iar, pentru moment, 2,5 milioane vin din Rusia prin conducta de la Medieşul Aurit. Dacă nu vom mai primi deloc gaz rusesc, centralele termice urmează să treacă pe consum de combustibil alternativ, pentru că există stocuri suficiente de păcură şi de cărbune. În sectorul industrial, consumul de gaze este scăzut în această perioadă, pentru că marii consumatori şi-au diminuat producţia sau şi-au închis temporar porţile din cauza crizei economice. Se pare că vremea este singura care ar putea să pună probleme autorităţilor române.
Adrian Videanu: „Presiunea gazelor ar putea scădea la temperaturi sub -15 grade”
“Izolat ar putea apărea probleme legate de presiunea gazelor acolo unde temperatura va merge mai jos de -15 grade, dar şi în aceste condiţii echipele tehnice sunt pregătite să intervină şi să facă faţă provocărilor”, a afirmat ministrul economiei, Adriean Videanu.
În mai multe oraşe s-a redus presiunea gazelor
Societatea de termoficare din municipiul Botoşani, Termica SA, a redus, începând de ieri, consumul de gaz metan, în baza unei solicitări venite din partea companiei Transgaz. Şi la Piteşti, judeţul Argeş, debitul de gaz natural a fost redus la jumătate.
“Dacă în mod normal temperatura din apartamente trebuia să fie undeva la 20…22 de grade Celsius, acum termometrele vor arăta cu până la 3…5 grade Celsius mai puţin”, a declarat Iulian Richiţeanu, directorul societăţii care livrează agent termic în Piteşti. Aceeaşi situaţie este şi în oraşele Timişoara şi Galaţi.
Aproape toată Europa, afectată
Croaţia
Furnizarea gazelor ruseşti către Croaţia a fost întreruptă total, ieri dimineaţă. Ministerul croat al Economiei a anunţat că se vor face reduceri pentru marii consumatori, asigurând, pe de altă parte, că gospodăriile nu nu vor fi afectate.
Turcia
Livrarea de gaze naturale ruseşti către Turcia, prin Balcani, a fost oprită definitiv, dar Rusia continuă să aprovizioneze Turcia printr-o conductă care face legătura dintre cele două ţări, pe sub Marea Neagră.
Bulgaria
Ucrainenii au închis, ieri, gazoductul care tranzitează sudul Republicii Moldova şi care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a Bulgariei.
Polonia
A primit, ieri, doar 15% din gazul rusesc tranzitat prin Ucraina, a anunţat într-un comunicat compania naţională de gaze din Polonia.
Germania şi Austria
Criza gazelor ruseşti aproape că a cuprins toată Europa. Una dintre conductele care alimentează Germania şi trece prin Ucraina a înregistrat, ieri, o scădere a presiunii. De asemenea, livrarea gazelor a fost serios diminuată şi către Austria. Grupul petrolier şi de gaze austriac OMV a anunţat că numai 10% din gazul rusesc prevăzut a fost livrat, marţi dimineaţă, compania urmând să recurgă la rezerve.
Grecia şi Macedonia
Cele două ţări sunt afectate şi ele de întreruperea furnizării de gaze naturale ruseşti prin conducta care alimenta Turcia şi Bulgaria.
Slovacia
Se pregătea ieri să declare stare de urgenţă, după ce în cursul nopţii a înregistrat o scădere cu 70% a livrărilor de gaze naturale din Rusia. Slovacia are frontieră comună cu Ucraina şi depinde în proporţie de 98% de importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia.