Testarea noului sistem de apărare antirachetă a avut loc în poligonul de tragere Sary Shagan din Kazahstan.
„Sistemul de apărare antirachetă se află în serviciul Forțelor Aerospațiale și este conceput pentru a proteja împotriva atacurilor aeriene și spațiale”, a precizat ministerul într-un comunicat, fără a da numele sistemului care a fost testat.
„Noul sistem de apărare antirachetă, după o serie de teste, a confirmat caracteristicile sale intrinseci, iar echipajele de luptă și-au îndeplinit cu succes sarcina, lovind ținta desemnată cu precizia specificată”, a declarat generalul-maior Serghei Grabchuk, șeful unității de apărare antirachetă din cadrul Forțelor Aerospațiale.
Exercițiul de vineri este cel mai recent dintr-o serie de lansări de testare, în contextul în care Rusia încearcă să-și îmbunătățească sistemul de apărare antirachetă din jurul capitalei sale, Moscova.
În iulie 2020, s-a anunțat că armata rusă va desfășura sistemul de apărare antirachetă hipersonică S-500, de ultimă generație, pentru a proteja Moscova.
Șeful de atunci al Forțelor Aerospațiale Ruse, Serghei Surovikin – care în octombrie anul acesta a fost plasat la conducerea forțelor ruse din Ucraina – a afirmat la acea vreme că sistemul S-500 va putea distruge sateliți și arme hipersonice în spațiul apropiat.
După luni întregi de eșecuri ale armatei ruse în ofensiva împotriva Ucrainei, ministrul apărării, Serghei Șoigu, s-a pronunțat miercuri în favoarea utilizării în luptă a armelor de ultimă generație.
Vorbind în cadrul unei ședințe a cabinetului de miniștri, Șoigu a precizat că se așteaptă ca finanțarea comenzilor de stat în domeniul apărării să crească cu 150% în 2023 pentru a se asigura faptul că forțele armate vor primi livrări consistente de arme și echipamente.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina