Serviciul a precizat într-un comunicat că a actualizat „lista de organizaţii şi de persoane” participante „la activităţi extremiste sau teroriste”, printre care apar de acum şi birourile regionale ale organizaţiei lui Aleksei Navalnîi.
Lista se bazează pe o lege împotriva spălării de bani obținuți ilegal și a finanțării terorismului și cuprinde sute de nume de organizaţii şi de personalităţi ruse şi străine, inclusiv grupările jihadiste Al-Qaida şi Stat Islamic.
Anunţul vine în timp ce justiţia rusă examinează o cerere a parchetului ca reţeaua de birouri regionale şi Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) ale lui Navalnîi să fie recunoscute ca „extremiste”.
Rosfinmonitoring nu a precizat însă dacă includerea pe listă are legătură cu procesul care se desfășoară.
Dacă solicitarea parchetului va fi acceptată, activităţile organizaţiilor opozantului lui Vladimir Putin vor fi interzise, iar membrii sau simpatizanţii lor ar risca ani grei de închisoare.
În acest sens, cele 37 birouri regionale şi-au anunţat joi autodizolvarea.
Într-o declarație din această lună, procuratura de la Moscova a acuzat organizația lui Navalnîi că a „creat condiții pentru schimbarea bazelor ordinii constituționale, inclusiv prin scenariul unei revoluții colorate”.
Alekssei Navalnîi a fost condamnat în ianuarie la 2 ani și 6 luni de închisoare după ce s-a întors la Moscova de la Berlin, unde s-a tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok. Opozantul l-a indicat pe Vladimir Putin drept cel care a comandat tentativa de asasinat, o afirmație pe care Kremlinul o respinge, în ciuda anchetelor de presă care au arătat implicarea ofițerilor FSB.