Bombele FAB-3000 fac parte din seria FAB-500 şi FAB-1500, dar sunt mai puternice. De exemplu, în timp ce FAB-500 conţine 300 kilograme de trinitrotoluen (TNT), un compus chimic folosit ca exploziv, iar FAB-1500 700, FAB-3000 cântărește trei tone şi are o încărcătură activă de 1,5 tone de TNT.
În plus, spre deosebire de cele dinainte, FAB-3000 este echipată cu un kit de ghidare care o transformă într-o „bombă cu planare”. Introdus treptat de ruși din a doua jumătate anului 2023, acest dispozitiv le permite bombelor să planeze până la 70 de kilometri, folosind viteza avionului.
Până acum, bombele de tip FAB erau nişte simple bombe gravitaţionale, nu ghidate, obligând bombardierele să treacă pe deasupra ţintelor pentru a le lansa, fără să aibă siguranţa preciziei acestora, notează JDD.
Bombele cu planare ar urma să pună probleme Ucrainei, deoarece sistemele sale antiaeriene nu dispun de raza de acţiune necesară pentru a le contracara. Este posibil ca armata ucraineană să fie nevoită să-și mute sistemele antiaeriene în apropierea liniei de front, ceea ce le-ar plasa în raza de acţiune a armelor ruseşti.
În paralel cu fabricarea de bombe de tip FAB-3000, Serghei Şoigu a susținut joia trecută, în timpul vizitei de lângă Nijni Novgorod, că „producţia de FAB-1500 s-a dublat”.
Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, Ucraina a fost atacată cu 3.500 de bombe de tip FAB în ultimele două luni.