„Putem confirma că am primit un răspuns scris din partea Rusiei. Credem că nu ar fi productiv să negociem în public, aşa că vom lăsa Rusiei posibilitatea să discute despre răspunsul lor, dacă doreşte”, a precizat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Totodată, oficialul american a reconfirmat angajamentul SUA de a continua dialogul pentru rezolvarea crizei, adăugând că Washingtonul va continua să se consulte cu aliații și partenerii săi, inclusiv cu Ucraina.

Încercările de a aplana tensiunile pe calea dialogului vor continua marți, când este programată o discuție telefonică între secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Scrisoarea Rusiei vine ca replică la răspunsurile transmise săptămâna trecută de SUA, în paralel cu NATO, la cerințele Moscovei, printre care se numără angajamentul că Ucraina nu va adera la Alianța Nord Atlantică și că NATO își va retrage militarii de pe flancul estic, inclusiv din România.

În răspusul transmis pe 26 ianuarie Moscovei, SUA au subliniat că politica uşilor deschise a SUA privind NATO nu se va schimba.

„Subliniem că există principii de bază pe care ne angajăm să le susținem și să le apărăm, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și dreptul statelor de a-și alege propriile aranjamente și alianțe de securitate”, spunea atunci secretarul de stat american Antony Blinken.

Ulterior, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat că deși mesajele SUA sunt „destul de confuze”, ele conţin elemente raţionale în „chestiuni secundare”, cum ar fi amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Rusia a comasat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Occidentul acuză că se pregătește o invazie a țării vecine, lucru negat de Moscova.

Urmărește-ne pe Google News