Pe lista „țărilor prietene” figurează, printre altele, China, Turcia și Serbia, state care nu participă la sancțiunile economice impuse Rusiei.
„Noi de mult propunem Chinei – și s-au luat astfel de măsuri – trecerea la decontări în monede naționale – ruble și yuani. În consecință, cu Turcia va fi liră și rublă”, a afirmat Pavel Zavalny.
„La fel și Serbia, cu moneda ei ( n.r. -dinar) plus rublă. Dacă există bitcoini, vom tranzacționa cu bitcoini. Aceasta este o practică absolut normală”, a spus Pavel Zavalny.
Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru Energie a precizat că, din cauza sancțiunilor, nu se mai pot face decontări în euro și dolari, dar Rusia poate vinde resurse energetice „țărilor neprietenoase” și în schimbul aurului.
„(Tranzacția în ruble) va afecta nu numai gazul. Gazul, la început, dar și alte resurse, atât energetice, cât și minerale în comerțul cu țările occidentale. «Țările neprietenoase» pot cumpăra resurse nu numai cu ruble, ci și cu aur”, a precizat Pavel Zavalny.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, anunțase că Rusia nu va mai accepta plata în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE.
Vladimir Putin a dat Băncii Rusiei și guvernului o săptămână pentru a stabili procedura de cumpărare a gazului rusesc în schimbul rublelor. Serbia a anunțat joi că această decizie va crea probleme țării.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
FOTO: EPA