Khusnullin a afirmat că a vizitat un spital din Mariupol imediat după ce acesta a fost capturat de forțele ruse. „Toate dispozitivele și echipamentele medicale – totul a fost minat. Chiar și cadavrele au fost minate pentru ca acestea să nu fie scoase”, a spus vicepremierul, potrivit sursei citate.
„Ei bine, aceștia sunt așa-numiții naziști. Oamenii normali nu fac așa ceva”, a replicat Vladimir Putin.
Marat Khusnullin a continuat afirmând că în timp ce părăseau orașul, forțele ucrainene au bombardat zone rezidențiale din Mariupol.
„Acolo unde înaintam, nu au existat deloc lovituri de obuze din partea noastră. Din partea lor, focul direct (…), se poate vedea clar cum se retrăgeau, loveau direct în case”, a mai spus Khusnullin.
Vladimir Putin a vizitat orașul-port Mariupol, aflat sub controlul forțelor ruse, în ceea ce presa de stat de la Moscova, citând Kremlinul, a descris a fi „o călătorie de lucru” pentru ca președintele rus să analizeze lucrările de construcție și de restaurare din oraș. Putin a ajuns în Mariupol cu un elicopter, după ce a mers sâmbătă în Crimeea, în ziua în care s-au împlinit nouă ani de când Rusia a anunțat anexarea regiunii ucrainene.
Mariupol, primul oraș în care forțele ruse s-au dezlănțuit
Mariupol, oraș-port la Marea Azov aflat în regiunea Donețk, a fost cucerit de forțele ruse la finalul lunii mai, după aproape trei luni de asediu și după ce ultimii luptători de la oţelăria Azovstal s-au predat.
În timpul asediului, civilii au rămas fără apă, curent și hrană. „Ca să supraviețuiască, oamenii scurgeau apa din calorifere”, spunea viceprimarul ucrainean al orașului, în luna martie.
„Nu mai există urmă de civilizație în Mariupol. Nu e nimic. Am supraviețuit, dar au mai rămas sute de mii de oameni care mor”, spunea și o mamă a doi copii, care a reușit să fugă din oraș, tot în luna martie, când au început bombardamentele.
„Fierbeam apă la lumânare. Cadavrele, gunoiul și cablurile erau împrăștiate peste tot”, mărturisea o locuitoare a orașului, care a reușit să plece, în mai 2022.
Unul dintre cele mai grave atacuri a fost cel asupra Teatrului Dramatic, folosit de civili drept adăpost. Clădirea a fost bombardată pe 16 martie 2022, în timp ce acolo se ascundeau sute de civili, iar în fața ei era scris mare cuvântul „copii”, tocmai în speranța că astfel zona va fi ferită de lovituri.
Un alt atac comis de forțele ruse a fost asupra unei maternități, în martie, 2022. Rusia a negat inițial că a bombardat clădirea în care se aflau nou-născuți și femei însărcinate, apoi a spus că maternitatea era, de fapt, goală.
În luna mai s-au retras apărătorii uzinei Azovstal din Mariupol, devenită ultimul bastion al rezistenței ucrainene din oraș.
Ucraina a estimat, în luna noiembrie 2022, că aproximativ 25.000 de civili din Mariupol au fost uciși de forțele ruse, în timpul asediului. ONU a confirmat decesul a 1.348 de civili, dar a spus că numărul real al morților este „probabil cu mii mai mare”. Oficialii ucraineni estimează că 90% din infrastructura din Mariupol a fost distrusă de atacuri.
De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a negat constant că a atacat zone civile.
Foto: Profimedia