Armata Rusiei are „dovezi care atestă participarea directă a Marii Britanii la organizarea acestei provocări în Ghouta Orientală”, în apropiere de Damasc, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, notează Agerpres.ro.
Konaşenkov a acuzat Londra că „a exercitat o presiune puternică” asupra căştilor albe siriene, salvatorii aflați în zona controlată de rebeli care au alertat primii despre atacul chimic, „pentru a înscena această provocare pregătită în avans”.
„S-a spus căştilor albe că între 3 şi 6 aprilie combatanţii grupării Jaich al-Islam vor lansa o serie de tiruri de artilerie asupra Damascului. Aceasta urma să provoace o reacţie a forţelor guvernamentale pe care căştile albe trebuie să o utilizeze pentru a pune în aplicare această provocare”, a precizat purtătorul de cuvânt rus.
Oficialul armatei ruse susține că Moscova dispune de „interviuri cu persoane care au participat direct la înregistrări video” (menite să creeze impresia unui atac chimic) şi că locuitorii din oraşul Douma, care a fost între timp recucerit de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, „au povestit în detaliu modul în care au avut vizaţi de atacuri şi la ce episoade au participat”, notează sursa citată.
Karen Pierce, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, a calificat acuzația Moscovei drept „grotescă”.
„Este o minciună neruşinată. Una dintre cele mai urâte mostre de ştiri false pe care le-am văzut la maşinăria propagandistică a Rusiei”, a afirmat Karen Pierce, potrivit Agerpres.ro.
Pe 7 aprilie, zeci de persoane au fost ucise în orașul Douma din Siria, în urma unui atac cu „gaz toxic” care a fost atribuit regimului președintelui Bashar al-Assad. Liderul sirian a dezmințit orice implicare în acest caz.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a calificat atacul chimic, comis în Siria, drept o „înscenare” la care au luat parte „servicile speciale ale unui stat” calificat drept „rusofob”.
Citește și China a găsit un fugar în mijlocul unei mulțimi de 60.000 de oameni, cu ajutorul recunoașterii faciale