Declarațiile oficialilor ruși vin după ce Biden le-ar fi spus aliaților europeni, inclusiv lui Iohannis, că Putin e decis să invadeze Ucraina, iar un atac e posibil în câteva zile, și cu câteva ore înainte ca președintele american și cel rus să poarte o nouă discuție telefonică privind criza de la granița Ucrainei.

„La sfârșitul anului 2021, în spațiul informațional a fost demarată o campanie de dezinformare de o amploare fără precedent cu scopul de a convinge comunitatea globală că Federația Rusă se pregătește să invadeze teritoriul Ucrainei”, se arată în comunicatul emis de ministerului rus condus de Serghei Lavrov.

Nu este prima oară când Rusia, care a masat la granița cu Ucraina și în Belarus efective militare impresionante – cea mai recentă imagine din satelit arată noi desfășurări militare rusești în mai multe zone din apropierea Ucrainei, adică în Crimeea anexată, în vestul Rusiei și în Belarus – acuză Vestul de dezinformare.

La 1 februarie, în prima declarație de presă privind situația din Ucraina susținută din decembrie încoace, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite și NATO că au „ignorat” preocupările de securitate ale Rusiei în răspunsurile lor la cererile Kremlinului și a sugerat că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război pentru a impune apoi sancțiuni.

Între timp, SUA și-a avertizat cetățenii să părăsească Ucraina „acum”, la fel Marea Britanie, Japonia, Norvegia, Estonia, Olanda, Muntenegru, Letonia, Coreea de Sud, Danemrca și Israel.

MAE român nu a emis încă o nouă alertă de călătorie de la cea din 9 februarie. „Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!”, este îndemnul de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

La Kiev, primarul Vitali Klitschko a pregătit un plan de protecție și evacuare a civililor, în caz de atac.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News