„Vom continua să rezistăm tentativelor de a organiza o lovitură de stat în Venezuela, care până acum au eşuat”, a declarat miercuri ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov. Însă Rusia se aşteaptă ca astfel de tentative „să continue la iniţiativa SUA”, a spus Riabkov pentru agenţia de presă TASS.
Washingtonul nu a exclus posibilitatea unei intervenţii militare pentru a-l înlătura pe Maduro, deși el a declarat că vrea ”dialog” cu SUA și nu ”război”.
În timp ce Moscova şi Washingtonul se acuză reciproc de exacerbarea situaţiei din ţara latino-americană, economia Venezuelei este ruinată, scrie Agerpres.
Recent, liderul opoziţiei Juan Guaido, pe care SUA şi alte câteva zeci de ţări l-au recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei, a făcut în mod repetat referire la o eventuală intervenţie militară. Guaido a mai spus că este susţinut de o parte a armatei venezuelene, din care peste 1.000 de militari au dezertat în Columbia sau Brazilia. Juan Guaido cere Europei să sporească sancțiunile împotriva președintelui venezuelean Nicolas Maduro.
Marţi, Maduro a ordonat armatei să cureţe rândurile sale de „trădători”. Dacă o astfel de persoană este descoperită, „este un ordin: să-l capturaţi imediat”, a spus Maduro în faţa a mii de soldaţi la un eveniment militar în nordul statului Carabobo.
Maduro a câştigat al doilea mandat prezidenţial în urma unor alegeri disputate, anul trecut, şi în timpul preşedinţiei căruia economia Venezuelei a ajuns la limita colapsului.
Citește și: