Potrivit sursei citate de RIA Novosti, țintele presupusului atac cu încărcături cu substanțe radioactive sunt locurile de depozitare a combustibilului nuclear uzat al centralelor din orașele Kurchatov (Rusia) și Enerhodar (Ucraina).

Încărcăturile cu substanțe radioactive au fost deja livrate în localitatea Zhovti Vody din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk din Ucraina, mai susține sursa.

Informațiile, bazate pe mărturia prizonierilor de război, au fost confirmate în „Direcția Afaceri Interne a Administrației Militar-Civilă” din regiunea Harkov, controlată de Moscova, mai notează The Moscow Times.

Șeful rezistenței proruse de la Nikolaev, Serghei Lebedev, a declarat pentru RIA Novosti că presupusul atac a fost supravegheat de serviciile de informații occidentale, în principal britanice.

„Rachetele cu rază lungă de acțiune nu zboară către ținte fără știrea lor”, a afirmat Lebedev, adăugând că Ucraina intenționează să dea vina pe Rusia pentru cele întâmplate.

Ucraina: „Infirmăm oficial aceste acuzații false”

Kievul a infirmat aceste informații prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Georgiy Tykhi.

„Infirmăm oficial aceste acuzații false. Ucraina nu are intenția sau capacitatea de a întreprinde astfel de acțiuni. Rusia trebuie să înceteze să răspândească minciuni periculoase”, a declarat oficialul ucrainean, citat de The Moscow Times.

El a subliniat că Ucraina a fost și rămâne angajată față de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.

„Nu avem «bombe murdare» și nu intenționăm să le achiziționăm. Când Rusia a răspândit prima dată această prostie în 2022, am invitat misiunea AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), care a infirmat complet această minciună. De atunci, nimic nu s-a schimbat”, a menționat Tykhi.

Acuzațiile lansate de Rusia vin în contextul unei ofensive de succes a trupelor ucrainene în regiunea Kursk. Rusia a făcut declarații similare în urmă cu un an în timpul contraofensivei ucrainene, susținând că Kievul pregătește o explozie la centrala din Zaporojie pentru a da vina pe Moscova.

Potrivit analistului militar Ivan Stupak, Rusia însăși ar fi putut pregăti provocările la centrala nucleară, căutând să oprească înaintarea armatei ucrainene.

„În Rusia, de la Uniunea Sovietică, a existat o tactică – dacă ceva poate fi aruncat în aer, distrus, anihilat, iar acest lucru aruncat în aer, distrus va opri înaintarea celeilalte părți, trebuie făcut. Dacă încetinește, se oprește – trebuie făcut”, a spus Stupak.

De asemenea, expertul a subliniat că președintele rus Vladimir Putin ar putea face un astfel de pas dacă Forțele Armate ucrainene sparg apărarea rusă și se apropie de Enerhodar.

În iunie 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citând date ale serviciilor de informații, a avertizat că Rusia plănuiește un atac terorist asupra centralei nucleare din Zaporojie cu scopul de a elibera radiații.

Armata ucraineană a lansat o ofensivă în regiunea rusă Kursk pe 6 august. Începând din 15 august, forțele ucrainene controlează 1.150 de kilometri pătrați de teritoriu și 82 de așezări, potrivit oficialilor de la Kiev.

Centrala nucleară de la Kursk nu a fost încă ocupată, dar șeful administrației Kurchatov, Igor Korpunkov, a declarat că trupele ucrainene se aflau la doar „câteva zeci de kilometri” de centrală.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de trupele ruse la începutul invaziei din Ucraina și transferată sub controlul Rosenergoatom, operatorul rus de energie nucleară.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News