Potrivit analizei prezentate CPI, Rusia s-a angajat într-un „model deliberat” de tactici de înfometare în cursul asediului de 85 de zile asupra Mariupolului, la începutul anului 2022.
Se estimează că 22.000 de persoane au fost ucise în timpul încercuirii și capturării orașului, la începutul războiului din Ucraina. La câteva zile după asediu, civilii din Mariupol au rămas fără apă, gaz sau electricitate, într-o perioadă în care temperaturile erau de sub minus 10 grade Celsius.
Catriona Murdoch, partener la Global Rights Compliance, a explicat că scopul cercetării a fost „să vedem dacă există o narațiune mai largă” care să însemne o negare deliberată a hranei și a altor facilități necesare vieții de către armata rusă și conducerea acesteia.
„Ceea ce am putut vedea este că au existat patru faze ale asaltului rusesc, începând cu atacuri asupra infrastructurii civile, tăind alimentarea cu electricitate, încălzire și apă. Apoi, evacuările umanitare au fost refuzate și chiar atacate, în timp ce ajutoarele au fost împiedicate să treacă”, a continuat Murdoch.
„În cea de-a treia fază, a fost vizată infrastructura critică rămasă, civilii au fost terorizați prin bombardarea punctelor de ajutor și a celor de livrare a apei. În cele din urmă, în faza a patra, Rusia s-a angajat în atacuri strategice pentru a distruge sau captura orice elemente de infrastructură rămase”, a adăugat Catriona Murdoch.
Această acțiune în etape, mai afirmă ea, a demonstrat că Rusia a planificat să captureze orașul de pe linia frontului fără milă pentru populația sa civilă.
Înainte de invazia rusă, orașul Mariupol avea o populație estimată la 450.000 de locuitori.
Potrivit concluziilor cuprinse în dosar, 90% dintre unitățile de asistență medicală și locuințele din oraș au fost distruse sau avariate în cursul asediului, iar punctele de distribuție a alimentelor au fost bombardate, la fel și rutele de evacuare umanitară.
În acest context, având în vedere importanța orașului Mariupol și centralizarea procesului decizional rusesc, Murdoch acuză că „Vladimir Putin este vinovat și eșaloanele conducerii militare ruse”.
Curtea Penală Internațională acceptă cererile unor terțe părți, dar nu acționează neapărat în baza acestora, notează The Guardian, adăugând că înfometarea și refuzul de a oferi condiții necesare vieții civile sunt considerate crime de război, dar este un domeniu relativ nou al dreptului internațional, până acum niciun presupus autor nefiind urmărit penal pentru astfel de fapte.
Recent, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a cerut un mandat de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și ministrul apărării, Yoav Gallant, susținând că cei doi au provocat în mod deliberat foametea palestinienilor din Fâșia Gaza, o afirmație respinsă de Israel.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Gina.Lolobrigida • 13.06.2024, 20:08
Infometarea deliberata este o expresie la moda. De ce nu ar fi folosita si in acest caz? Suna bine folosirea cliseelor verbale atunci cand vrei sa fii elocvent. Trist este ca unii transforma in derizoriu astfel de crime folosind expresia in situatii nepotrivite.
VolodimirZelenski • 13.06.2024, 21:46
Gina.Lolobrigida • 13.06.2024, 20:08
Infometarea deliberata este o expresie la moda. De ce nu ar fi folosita si in acest caz? Suna bine folosirea cliseelor verbale atunci cand vrei sa fii elocvent. Trist este ca unii transforma in derizoriu astfel de crime folosind expresia in situatii nepotrivite.
Ginuto, spune-i asta lui Vladimir Vladimirovici.
Basarab1948 • 13.06.2024, 13:29
Ca sa vezi potriveala!Demersul vine... dupa ce Israelul a fost acuzat de infometare deliberata a civililor din Gaza(inclusiv de președintele Biden)!