În plus, Kremlinul ar fi solicitat Beijingului și asistență economică suplimentară pentru contracararea sancțiunilor impuse de SUA și de statele occidentale.
Oficialii americani au refuzat să descrie tipul de echipament militar pe care Moscova îl pretinde.
Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, va purta discuții la Roma, Italia, luni, 14 martie cu Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez și director al Oficiului pentru Afaceri Externe.
Vom comunica în mod direct Beijingului că vor exista consecințe în cazul în care Rusia va fi sprijinită de China.
Jake Sullivan, duminică, la CNN:
„Nu vom permite să existe un colac de salvare pentru Rusia”, a spus întărit oficialul.
Sullivan a spus că Beijingul „știa înainte de invazie că Putin a pus la cale ceva”, dar a adăugat că „poate să nu fi fost conștientă de amploarea planurilor președintelui rus”.
Întrebat despre informația că Rusia a cerut Chinei ajutor militar, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington spune că Beijingul este concentrat să împiedice războiul din Ucraina „să scape de sub control”, scrie BBC.
Pe 3 martie, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a declarat că rapoartele serviciilor secrete occidentale apărute în presă privind o coordonare între Rusia şi China înaintea invaziei militare ruse în Ucraina sunt „fake news”.
Foto: EPA