Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, va fi convocat la Ministerul de Externe moldovean (MAEIE) pentru a oferi explicații în legătură cu o investigație jurnalistică privind acțiunile de spionaj ale Moscovei în Republica Moldova, scrie Europa Liberă.
Investigația, realizată de postul moldovean Jurnal TV și publicația independentă rusă „The Insider” spune că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanță.
Jurnaliștii au identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperișul misiunii diplomatice și care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești.
De asemenea, potrivit investigației, în preajma summit-ului european de la Bulboaca, din 1 iunie, ar fi avut loc un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații. Atacul a fost confirmat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru, care a spus că „autoritățile au luat măsuri suplimentare de protecție”.
MAEIE a reacționat marți, condamnând „ingerințele străine în afacerile interne ale țării”.
„MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației”, a sps ministerul într-un cmunicat.
„Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”, a mai spus MAEIE.
„Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la situația creată. În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile R. Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție”, încheie ministerul.
Și președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la investigația publicată de The Insider și Jurnal.md.
„Bineînțeles că serviciile noastre cunosc aceste informații și, la momentul potrivit, vor veni cu mai multe detalii și, inclusiv, cu soluții pentru această problemă” a declarat șefa statului.
Sistemul sofisticat de recepție de pe acoperișul ambasadei ruse
Investigația de presă arată că pe acoperișul ambasadei Rusiei la Chișinău se află numeroase sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă.
Jurnaliștii au numărat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare – aproape de două ori mai multe decât la Bruxelles, unde se află sediul NATO și cel al instituțiilor UE.
Experții, scrie Jurnal.md, spun că aceste echipamente sunt capabile să intercepteze conversații de pe telefonul mobil, date WI-FI și comunicații la distanță lungă. Iar toate aceste tehnologii se află în apropiere de principalele instituții ale statului moldovean.
Împreună cu colegii publicației ruse The Insider, jurnaliștii au identificat și mai multe persoane care au fost surprinse în timp ce operau aceste sisteme de pe acoperișul ambasadei.
Unul dintre ei este Pavel Iacunin, angajatul Oficiului atașat pe apărare al Ambasadei ruse la Chișinău. Surse FSB spun că Iacunin ar fi de fapt un agent al Direcției Principale de Informații, cunoscută ca GRU, iar funcția de angajat al oficiului atașat al apărării pe care o deține e doar un paravan, scrie Jurnal.md.
Alți doi ofițeri GRU, trimiși la Chișinău sunt al doilea secretar al ambasadei, Alexander Vasinovici, și atașatul Vitalie Renev, mai subliniază publicația moldoveană, care spun că ambii au fost de asemenea surprinși pe acoperișul ambasadei la Chișinău.
Jurnal.md a scris totodată despre un atac cibernetic masiv asupra sistemului guvernamental de comunicații, care a fost detectat cu zece zile înainte de summit-ul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, care s-a desfășurat pe 1 iunie curent.
Atacul ar fi fost orchestrat de o grupare de criminalitate cibernetică finanțată și coordonată de Serviciul de Informații Externe al Rusiei, susțin sursele postului de televiziune.
Unul dintre experții abordați de jurnaliști a declarat că atacul ar fi avut loc prin penetrarea rețelelor WI-FI.
În materialul publicat de Jurnal TV se spune că ținta principală a fost Ministerul de Externe, de pe contul instituției fiind sustrase documente, convorbiri și informații ce vizau planurile Chișinăului pentru summit. Potrivit reporterilor, a fost spartă și toată poșta electronică a demnitarilor din Guvern și Președinție.