Predarea voluntară și jafurile sunt pedepsite cu 10, respectiv 15 ani de închisoare, iar comiterea lor pe timp de „mobilizare, lege marțială și în timp de război” este menționată drept circumstanță agravantă.
Dezertarea în timpul mobilizării sau pe timp de război va fi pedepsită cu până la 10 ani, conform proiectului de lege elaborat de membrii tuturor partidelor reprezentate în parlament.
Obiectorii de conștiință (cei care refuză să ia parte la lupte din motive de conștiință sau religioase) sunt pedepsiți cu până la trei ani de închisoare în timpul războiului.
Duma de Stat a adoptat modificările la Codul penal cu unanimitate de voturi, dar ele vor intra în vigoare doar după ce președintele Vladimir Putin va semna promulgarea legii.
Proiectul adoptat de Duma de Stat introduce conceptele de „mobilizare, lege marțială și timp de război” nemenționate anterior în Codul Penal rus, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Cikov, care a relatat pentru prima dată despre proiectul de lege.
Analiștii speculează că introducerea noilor concepte deschide calea pentru mobilizarea generală pe fondul efortului Rusiei de a-și reface trupele epuizate în Ucraina.
Explicațiile deputatei ruse coautoare a amendamentelor
Olga Kovitidi, coautor al acestor amendamente la Codul Penal, a subliniat că mobilizarea generală nu este introdusă în Rusia, iar modificările se vor aplica doar în perioada în care este declarată lege marțială.
„Astăzi sunt multe afirmații că a fost adoptată o lege a mobilizării. Nu este adevărat. În ceea ce privește această lege, mobilizarea nu a fost anunțată în țară. Întărirea (nr. sancțiunilor) este valabilă numai în timpul războiului, a legii marțiale. Când situația este mai stabilă, atunci aceste măsuri dure, suficient de dure, nu vor fi aplicate”, a declarat ea la postul de televiziune Rossiya-1, citată de publicația independentă Kommersant.
Rusia nu a declanșat lege marțială întrucât Moscova nu recunoaște că a declanșat un război, ci afirmă că execută o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru „demilitarizare și denazificare”.
De altfel, după succesul contraofensivei ucrainene din Harkov, un deputat al partidului lui Putin a cerut mobilizare generală pentru război, dar Kremlinul a respins solicitarea. „În acest moment, nu, acest lucru este exclus”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.
Autoritățile ruse au negat în repetate rânduri necesitatea mobilizării generale, dar tema continuă să fie discutată în societatea rusă.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia