Amenințarea a fost făcută de către Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în comunicații de la Moscova.

Iar amenințarea sa nu este o vorbă în vânt: Rusia a blocat în acest an accesul la rețeaua profesională LinkedIn, deținută acum de către Microsoft.

Legea cu pricina a fost promulgată de către președintele rus Vladimir Putin în 2014 și a intrat în vigoare în septembrie 2015.

Pe de altă parte, Alexandr Zharov – șeful Roskomnadzor – a spus că Twitter a notificat deja instituția că va ”localiza” datele personale ale utilizatorilor săi din Rusia până la jumătatea anului viitor.

De la protecția datelor la spionaj mai ușor

Deși motivul oficial este protecția datelor utilizatorilor, o altă explicație pentru atitudinea Rusiei cu privire la internet o constituie faptul că atunci când serverele se găsesc pe teritoriul său acestea pot fi accesate de către serviciile secrete și de informații, precum FSB – fostul KGB – sau GRU, serviciul secret al armatei.

În fapt, Rusia vrea să facă exact ce face NSA, agenția de securitate a SUA, când spionează cu ajutorul unor companii precum Facebook, Google sau Yahoo, așa cum a arătat întregii lumi Edward Snowden în anul 2013.

Pe de altă parte, Facebook este deja în mijlocul unui scandal legat de Rusia, după ce a recunoscut oficial că trolli ruși au cumpărat reclame pe platforma sa pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA.

Rețeaua Facebook este blocată și în alte state cu porniri dictatoriale, precum China sau Iran.

Urmărește-ne pe Google News