„În absența oricărei dorințe din partea Statelor Unite de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor tehnico-militare”, se arată în textul documentului publicat de către agenția de stat rusă Tass.

Moscova a negat în repetate rânduri că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o în răspunsurile scrise trimise joi părții americane. „Nu există nicio invazie rusă a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au anunțat-o oficial din toamna trecută, dar care nu este planificată”, se transmite în document.

Serviciile de informații occidentale au adunat probe care atestă că Moscova a comasat până la 130.000 de soldați la granița Ucrainei și a avertizat că o agresiune militară este „iminentă”.

Agențiile de informații au spus că Moscova a adunat până la 130.000 de soldați și că o invazie a Ucrainei ar putea fi „iminentă”.

În documentul trimis, Rusia a cerut, de asemenea, SUA și NATO să „oprească furnizarea de arme către Ucraina, să retragă toți consilierii și instructorii occidentali din țară, să nu mai participe la exerciții comune cu forțele armate ale Ucrainei și să retragă toate armele străine furnizate anterior Kievului”.

Rusia a înaintat încă din decembrie o listă de cerințe de securitate, printre care garanția că NATO va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina. De altfel, Rusia a cerut explicit retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Noua listă de solicitări vine după ce Moscova a acuzat că i-au fost ignorate total principalele solicitări.

Rusia a transmis că propunerile sale sunt un „pachet complet” care nu poate fi discutat individual. SUA au oferit compromisuri în domenii precum limitele desfășurării de rachete, o ofertă pe care Rusia a respins-o joi. Secretarul de stat american Antony Blinken spunea atunci că SUA vor susține „politica ușilor deschise” a NATO, respingând cererile Moscovei ca Alianța să se angajeze să nu primească niciodată Ucraina.

„Propunerile sunt un pachet și ar trebui luate în considerare în ansamblu, fără a ne concentra pe componente individuale. În ceea ce privește problema controlului armelor, le luăm în considerare doar în contextul general al unei abordări cuprinzătoare pentru rezolvarea problemei generale a garanțiilor de securitate”, se arată în document.

În aceeași zi în care a trimis documentul, Rusia l-a expulzat pe al doilea diplomat ca rang al SUA la Moscova, un alt semn al tensiunilor potențiale în creștere între cele două țări.

Anterior expedierii documentului, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a precizat că va face public conținutul lui întrucât vrea că „reprezentanții societății civile din țările noastre ar trebui să înțeleagă propunerile noastre”. Șeful diplomației ruse a mai precizat că în cazul în care conținutul scrisorii nu ar fi făcut public, ar putea exista „minciuni” din partea Occidentului cu privire la situația de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Urmărește-ne pe Google News