Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi că dacă Suedia și Finlanda se vor alătura NATO, Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat că Moscova va trebui să își sporească prezența forțelor terestre, navale și aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.
De asemenea, Medvedev a evocat în mod explicit amenințarea nucleară, afirmând că nu se va mai putea vorbi despre o Mare Baltică „fără arme nucleare”.
„Nu vom mai putea vorbi despre un statut non-nuclear pentru Baltica – echilibrul trebuie restabilit”, a declarat Medvedev, care a fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012.
„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nici nu avea de gând să o facă. Dacă mâna noastră este forțată, ei bine… luați aminte că nu noi am fost cei care am propus acest lucru”, a spus el.
În același timp, Medvedev a asigurat că Rusia nu este impresionată de o eventuală aderare a celor două state la NATO. „Două (țări) mai puțin, două mai mult, având în vedere importanța și populația lor, nu este o mare diferență”, a spus el.
Suedia și Finlanda, state membre UE, dar nu și parte a NATO, au început să dezbată serios în ultimele săptămâni posibila aderare la Alianța Nord-Atlantică, declanșatorul discuției fiind invazia Rusiei în Ucraina.
Finlanda a anunțat că va lua „peste câteva săptămâni” o decizie privind cererea de aderare, a declarat miercuri prim-ministrul Sanna Marin.
„Există diferite perspective de a cere aderarea la NATO sau nu şi trebuie să le analizăm foarte atent”, a spus Sanna Marin, într-o conferinţă de presă la Stockholm alături de omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, scrie Reuters, citată de Agerpres.
„Dar cred că acest proces va fi foarte rapid, se va întâmpla în câteva săptămâni”, a adăugat ea.
Suedia este, de asemenea, în proces de revizuire a politicii sale de securitate, ale cărei concluzii sunt aşteptate spre sfârşitul lunii mai.
Premierul Magdalena Andersson a declarat că este importantă o analiză aprofundată cu privire la o eventuală candidatură la NATO.
„Există, desigur, argumente pro şi contra de a fi membru al NATO, aşa cum există argumente pro şi contra altor alegeri de securitate”, a spus ea.
„Fiind membru NATO, ai securitatea (garantată) cu Articolul 5 (al Tratatului de la Washington). Ai, de asemenea, o responsabilitate faţă de alte ţări”, a mai arătat şefa guvernului suedez.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina