Cuprins:
Escaladarea conflictului
Lavrov a declarat la televiziunea rusă: „Noi avem multe zicale ce ilustrează caracterul poporului nostru: «Măsoară de şapte ori şi taie o singură dată!» sau «Dumnezeu a avut răbdare şi ne-a încredinţat să fim răbdători», dar răbdarea în mod inevitabil se termină, dacă este pusă la încercare la nesfârşit”.
În ultima perioadă, Ucraina a lansat mai multe atacuri cu rachete ATACMS și Storm Shadow asupra unor instalații militare din Rusia. Aceste rachete au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.
Rusia a ripostat folosind noua sa rachetă balistică hipersonică Oreșnik împotriva unei fabrici de armament din Dnipro. De asemenea, Moscova a anunțat revizuirea doctrinei sale nucleare, reducând pragul de utilizare a armelor nucleare.
Reacția Occidentului
Președintele american Joe Biden a autorizat recent utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului rus, răspunzând astfel solicitărilor insistente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Conform unor surse citate de New York Times, Biden ar putea chiar să ofere Ucrainei arme nucleare înainte de încheierea mandatului său. Această idee a fost descrisă drept „nebunească” de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Amenințări nucleare
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că dacă Occidentul va furniza Ucrainei arme nucleare, Rusia va considera acest lucru echivalent cu un atac nuclear și va răspunde în consecință.
Președintele Putin a amenințat anterior că Rusia va răspunde „decisiv și simetric” oricărei noi escaladări a conflictului. El a susținut că furnizarea de rachete occidentale Ucrainei pentru a lovi teritoriul rus ar însemna implicarea directă a țărilor NATO în conflict.
„Rusia va fi foarte greu de oprit”
Situația rămâne extrem de tensionată, cu ambele părți părând dispuse să escaladeze conflictul. Rusia susține că a doborât majoritatea rachetelor lansate recent de Ucraina, dar recunoaște că unele și-au atins țintele, provocând victime printre militarii ruși.
În acest context, comunitatea internațională urmărește cu îngrijorare evoluția situației, temându-se de o posibilă escaladare care ar putea avea consecințe catastrofale la nivel global.
Lavrov a subliniat că Rusia a avut grijă să „nu sară calul”, dar a avertizat că atunci când își va lua avânt, va fi foarte greu de oprit. Aceste declarații sugerează că Moscova ar putea lua în considerare măsuri mai drastice în viitorul apropiat.