Început în 1990, războiul din Transnistria, denumit deseori și războiul moldo-rus, a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republica Moldovenească Nistreană”. Astăzi, disputa se referă la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Slobozia și orașului Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și orașului Bender, aflat pe malul drept al aceluiași râu. 

Pentru unii analiști, tipologia de anexare practicată de Rusia în estul Nistrului a fost una dintre repetițiile sistematice a ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, când estul și sudul țării sunt sub ocupație.

Conflictul politic din Transnistria a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republica Moldovenească Nistreană”, faza latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent.

La 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

Practic, Republica Moldova a pierdut controlul asupra acestei regiuni.

Cu această ocazie, publicăm în exclusivitate pentru Libertatea – cu permisiunea Editurii Cartier, care a editat volumul „Album de război”, de Nicolae Pojoga, imagini în premieră. Volumul cuprinde 96 de fotografii privind conflictul armat de pe Nistru (martie – iunie 1992), semnate de jurnalistul Nicolae Pojoga.

Coperta volumului „Album de război”, de Nicolae Pojoga

Născut la 17 aprilie 1950 în comuna Ciuciuleni, raionul Nisporeni, Republica Moldova, Nicolae Pojoga este operator, jurnalist-fotograf, redactor, pedagog. A absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică la Universitatea de Stat din Chişinău în anul 1972. 

Nicolae Pojoga

Din 1980 activează în presa scrisă și audiovizuală, deținând funcții de fotojurnalist, redactor de știri, director agenții de presă, reporter special și expert pe țară pentru jurnalismul în situații extreme.

A urmat cursuri de trainer în fotojurnalism din cadrul SEENPM, Sofia, Bulgaria. Are la activ colaborări cu AFP, Rompres, EPA, Reuters, BBC, ITAR-TASS, Media Fax, Basa-Press. Expoziții personale și de grup la Chișinău, Iași, București, Moscova, Kiev, Sibiu, New York. Este membru al Comitetului pentru Libertatea Presei, al Uniunii Cineaștilor din Moldova și al Asociației Artiștilor Fotografi.

Anenii Noi, iunie 1992
Coşniţa, martie 1992
Cocieri, iunie 1992
Cocieri, iunie 1992
Coșnița, aprilie 1992
Varnița, iunie 1992
Tighina, iunie 1992
Varnița, aprilie 1992
Doroţcaia, aprilie 1992
Doroțcaia, aprilie 1992
Coşniţa, martie 1992
Holercani – Cocieri, mai 1992
Moscova 1992 aprilie Strângere fonduri

 
 

Urmărește-ne pe Google News