Gangås afirmă: „FSB, Serviciul Federal de Securitate din Rusia, a determinat infractorii locali și organizațiile criminale să comită acte de sabotaj în mai multe țări. Investigăm mai multe incidente”.

Șefa serviciilor secrete norvegiene susține că rușii recrutează infractorii „prin intermediul rețelelor de socializare și al diferitelor aplicații de comunicare”.

În cele mai multe cazuri, „cei care acceptă comenzi nici măcar nu știu cine este exact clientul real”.

„Știm de la serviciile similare din alte țări că, în special, livrările de arme către Ucraina sunt în pericol”, continuă Gangås.

În Norvegia, o atenție deosebită este acordată evenimentelor din sectorul energetic. Pagube suspectate de sabotaj au fost identificate, printre altele, pe cablurile de la aerodromul Evenes sau în cazul deraierilor de trenuri.

„Avantajul pentru Rusia cu această nouă abordare este că niciun agent nu este implicat direct. Sabotajul este mai ușor de negat”, completează Nils Stensønes, șeful serviciilor de informații militare din Norvegia.

Potrivit lui Dagbladet, au existat mai multe incidente inexplicabile în Finlanda în ultimele luni, în care persoane neautorizate au pătruns în diferite centrale electrice.

Cu toate acestea, urmele găsite nu au dus la identificarea suspecților.

Evenimente similare au fost înregistrate și în alte țări europene. În Germania, de exemplu, autoritățile de securitate au avertizat cu privire la „dispozitive incendiare neconvenționale” trimise de persoane necunoscute prin intermediul furnizorilor de servicii de transport.

Avertismentul a survenit după alerte de securitate la baze NATO, unde au fost suspiciuni de contaminare a apei potabile.

Urmărește-ne pe Google News