Oficialii din Rusia cred că vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya, de la Moscova, ar putea fi gata până pe 10 august sau chiar mai devreme, scrie CNN.
Odată ce va fi aprobat pentru utilizarea pe scară largă, el va fi administrat mai întâi cadrelor medicale.
”Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran care finanțează cercetarea, cu referire la lansarea primului satelit de către URSS, în 1957.
Americanii au fost surprinși când au auzit sunetele emise de Sputnik. Așa va fi și cu vaccinul. Rusia va ajunge prima la el.
Kirill Dmitriev:
Dar Rusia nu a dat publicității date științifice cu privire la acest vaccin, iar CNN nu a putut verifica afirmațiile cu privire la eficiența și siguranța produsului.
Criticii spun că dezvoltarea vaccinului vine într-un moment în care Kremlinul se află sub presiune pentru a arăta că țara este o forță în domeniul științific.
Există și temeri privind procesul prea rapid de testare.
Zeci de vaccinuri experimentale sunt testate în întreaga lume, dar cercetătorii au avertizat că până la obținerea unui produs finit mai este nevoie de timp, de câteva luni cel puțin.
Și, în vreme ce unele vaccinuri au ajuns în a treia fază de testare, vaccinul rusesc nu a încheiat nici faza a doua. Dezvoltatorii de la Moscova speră să finalizeze această fază pe 3 august și să înceapă a treia fază și ultima în paralel cu administrarea vaccinului la medici.
Cât despre rapiditatea cu care s-ar mișca lucrurile, cercetătorii ruși au explicat că acest lucru a fost posibil deoarece vaccinul dezvoltat este o variantă modificată a unuia deja existent.
Acesta este însă și cazul altor vaccinuri dezvoltate în alte țări, spre exemplu a celui testat în prezent de compania americană Moderna.
Rușii mai spun că datele științifice pe care le așteaptă comunitatea internațională sunt acum adunate și vor fi făcute publice la începutul lui august.