Serviciile speciale ruse ar pregăti „provocări” împotriva militarilor ruşi dislocaţi în regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, cu scopul de a acuza Ucraina, relatează Reuters, Ukrinform, Unian şi Ukrainska Pravda.
Aceste provocări ar viza depozitele de artilerie ale forţelor ruse din Transnistria, menţionează Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării într-un comunicat postat pe pagina sa oficială de pe Facebook.
„Conform Serviciului de informaţii militare, la 13 ianuarie, Brigada a III-a autonomă motorizată din cadrul forţelor armate din regiunea transnistreană a fost reunită în cadrul unei şedinţe de lucru, în cursul căreia personalul a fost informat că se aşteaptă provocări din partea Ucrainei în zona localităţii Cobasna, unde se află depozitele de muniţie de artilerie ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR)”, se menţionează în comunicatul oficial al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.
Cu toate acestea, nu există un ordin de punere în alertă de pregătire de luptă a acestei brigăzi, dar i s-a pus în vedere să aibă toate efectivele pregătite, ca „în caz de urgenţă” să poată acţiona pentru a îndeplini sarcinile ce îi vor fi atribuite.
„Conform situaţiei de la ora actuală, concediile şi permisiile nu au fost anulate, dar comandanţilor li s-a ordonat să aducă la cunoştinţa subordonaţilor necesitatea de a ajunge la unitatea militară în cazul unui anumit semnal”, se mai arată în comunicat.
Acuzațiile Kievului sunt dublate de declarații relativ similare formulate la Washington. Jack Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, citând serviciile de informaţii ale SUA, a declarat și el joi că Rusia ar putea fabrica premisele pentru o invazie în Ucraina.
„Rusia are în vedere pregătirea premiselor pentru o invazie, inclusiv prin subversiune şi operaţiuni informative, pentru a acuza Ucraina de pregătirea unui atac împotriva forţelor proruse din estul Ucrainei”, a spus el. Sullivan a promis că va oferi informaţii suplimentare cu privire la acest scenariu în următoarele 24 de ore.
Nu sunt singurele semne ale tensiunilor de la graniță. Ucraina a fost vizată vineri de un atac cibernetic major, prin care cetăţenii săi au fost avertizați că trebuie „să le fie frică şi să se aştepte la ceea ce este mai rău”.
Rusia, care a concentrat peste 100.000 de militari la graniţa ucraineană, a difuzat în acelaşi timp la televiziune imagini cu desfăşurarea unor forţe suplimentare în cadrul unui exerciţiu.
Noi avertismente din partea Moscovei
Vineri, Rusia a lansat un nou avertisment la adresa SUA şi a NATO, spunând că „nu va aştepta la nesfârşit” un răspuns la cererile sale de a se stabili garanţii de securitate, potrivit EFE şi Interfax, citate de Agerpres.
„Aşteptăm un răspuns în scris de la colegii noştri. Considerăm că ei înţeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aştepta la nesfârşit”, a afirmat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în conferinţa sa de presă de la începutul anului, în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei ruse în 2021.
În opinia sa, „există planuri de a zădărnici” acest proces. „Orice spun ei (americanii) despre necesitatea de a discuta cu aliaţii lor şi de a implica toţi membrii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu sunt decât declaraţii goale şi încercări de a trage de timp”, a afirmat ministrul de externe rus. „Suntem conştienţi că perspectivele de a ajunge la un consens depind de SUA”, a subliniat el.
„Vrem să vedem răspunsul vostru în scris, punct cu punct, prevedere cu prevedere. (…) Vrem să ni se spună că asta ne convine, asta nu, dacă nu – de ce, dacă putem să modificăm ceva, să schimbăm formularea, să adăugăm altceva. Totul în scris, vă rog”, a insistat ministrul rus.
Lavrov a spus că aşteaptă din partea SUA un „răspuns matur”, dar nu a dorit să specifice măsurile pe care le-ar putea lua Moscova în cazul unui răspuns negativ din partea Occidentului, după ce mai mulţi înalţi oficiali, inclusiv viceministrul rus Serghei Riabkov, principalul negociator cu SUA, au avertizat cu privire la un răspuns militar al Rusiei dacă SUA şi NATO nu reacţionează pozitiv la cererile Moscovei.
„Aşa cum a spus şi preşedintele Putin, aceasta va depinde de ceea ce vor recomanda experţii militari”, a spus Lavrov, remarcând că „nu voi încerca să ghicesc în zaţul de cafea” despre posibilul răspuns al Rusiei.