Oficialii americani le-au arătat un document confidențial aliaților europeni, înainte de a transmite propunerile SUA la Moscova, subliniind câteva posibile soluții, după care administrația Biden a consultat și a informat Congresul.
În document, printre ideile prezentate Rusiei se numără și aceea conform căreia Moscova ar putea inspecta bazele americane din România și Polonia, scrie Wall Street Journal. Astfel, dacă se va ajunge la un acord, baza de la Deveselu ar putea fi inspectată de experți militari ruși.
Scutul antirachetă de la Deveselu, din județul Olt, devenit operațional în 2016, este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO. Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv.
Această propunere vine după ce Moscova s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o. Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive.
Sistemul de la Deveselu are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3).
Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au precizat public. Miercuri, SUA au trimis răspunsurile scrise la cerințele Rusiei, în contextul negocierilor legate de situația de la granița Ucrainei.
Oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.
NATO a trimis miercuri, în paralel cu SUA, un răspuns scris la solicitările Moscovei de securitate, a anunțat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.
Ministerul rus de Externe a cerut explicit, la 21 ianuarie, retragerea forțelor NATO din România și din Bulgaria ca „garanție de securitate” pentru detensionarea crizei de la granița dintre Rusia și Ucraina.
NATO a reacționat și a a definit această pretenție inacceptabilă şi a denunţat ideea sferelor de influenţă în Europa, în timp ce MAE a catalogat drept „lipsite de fundament” solicitările Moscovei.