Economia rusă se destramă, rubla a intrat în colaps, iar ratingul datoriei suverane este la categoria „junk”, adică „gunoi”. Următorul pas îl constituie potențiala intrare în incapacitate de plată, ceea ce ar păgubi investitorii cu miliarde de dolari și ar exclude țara din piețele financiare, continuă sursa citată.
Cuprins:
Rusia trebuie să achite miercuri dobânzi în valoare de 117 milioane de dolari pentru o serie de titluri de stat, un moment-cheie pentru investitorii care și-au văzut deja valoarea plasamentelor lor scăzând masiv după invadarea Ucrainei.
Rememorarea falimentului din 1998
O intrare în incapacitate reînvie momentele crizelor precedente, inclusiv pe cea din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată din cauza crizei din Asia, dar pentru datorii denominate în ruble.
„Va fi un default (neplată – n.r.) monumental”, spune Jonathan Prin, manager de portofoliu la Greylock Capital Associates. „În termen de dolari, va fi cel mai de impact de la intrarea în incapacitate de plată a Argentinei. În termeni largi de piață, este probabil cel mai resimțit între piețele aflate în curs de dezvoltare de la intrarea în incapacitate de plată a Rusiei însăși în 1998”, continuă el.
Statul și Gazprom, cei mai mari datornici
Potrivit Bloomberg, statul rus are o datorie externă de 39,9 miliarde de dolari.
Dar pe lângă acesta, marile companii și bănci ruse au datorii totale de 105 miliarde de dolari.
Gazprom are de plată 13,4 miliarde de dolari prin intermediul subsidiarei Gaz Capital și alte 12 miliarde prin intermediul Gaz Finance.
Mai departe, RZD – căile ferate ruse – au o datorie de 4,9 miliarde de dolari.
Credit Bank of Moscow, o bancă din capitala rusă, trebuie să înapoieze 4,1 miliarde, iar VEB – banca de dezvoltare a statului rus – are de plată 3,8 miliarde de dolari.
Lista mai include producătorul de metale Norilsk Nickel (3,8 miliarde de dolari), grupul petrochimic Sibur (3 miliarde), banca de stat Sberbank (3 miliarde), Gazprom Neft (3 miliarde), Rosneft (2,5 miliarde).
Lukoil este prezent prin două subsidiare, una cu datorii de 3 miliarde de dolari și alta de 2,3 miliarde.
- Lukoil deține în România rafinăria Petrotel de lângă Ploiești și a treia rețea de benzinării din țară. Și Gazprom Neft este prezent în România, având o rețea de benzinării.
Paria economic
Rusia este deja un paria din punct de vedere comercial, fiind afectată de sancțiuni și de exodul companiilor străine precum Coca-Cola și Volkswagen, mai scrie sursa citată.
Populația și firmele ruse au de înfruntat o inflație care accelerează spre 20%. Aproape jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei, adică aproximativ 300 de miliarde de dolari, au fost înghețate în urma sancțiunilor.
Din cauza sancțiunilor și a diverselor măsuri luate de autoritățile ruse pentru controlul capitalului, intrarea în incapacitate de plată a Rusiei este aproape inevitabilă, a mai scris sursa citată.
Fitch: Insolvența este „iminentă”
Conform agenției de rating Fitch, aceasta este „iminentă”. Rubla a scăzut cu peste 35% față de dolar în acest an, iar bursa este închisă de două săptămâni.
Rusia a anunțat luni că ar putea plăti în ruble datoria externă, din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Digi24.
Însă Bloomberg scrie că plata în ruble nu este o opțiune pentru sumele ce trebuie achitate în această săptămână, conform condițiilor contractuale.
Dacă Rusia nu își îndeplinește obligațiile, există o perioadă de grație de 30 de zile care îi oferă timp până pe 15 aprilie să plătească.
O intrare oficială în incapacitate de plată va declanșa un set de evenimente financiare, precum plata unor sume de către companiile care au asigurat datoria Rusiei.
Cele trei scenarii
Bloomberg face și o serie de scenarii cu ce s-ar putea întâmpla:
- Rusia plătește în dolari, iar criza este evitată. Investitorii se vor concentra apoi la alte plăți, precum cele care urmează în data de 4 aprilie.
- Rusia plătește în ruble. Anumite contracte au această posibilitate, dar cele care ajung la termen miercuri nu au. Investitorii ar putea considera acest lucru drept incapacitate de plată.
- Rusia nu plătește deloc. După perioada de grație de 30 de zile, acesta va fi un default clasic, dur. Rusia va rămâne în afara piețelor financiare internaționale și nu se va putea împrumuta până nu va ajunge la un acord cu creditorii. Aceștia ar putea forța apoi plata prin intermediul justiției.