În martie, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Europa se află într-o epocă „prebelică” și că Rusia nu trebuie să învingă Ucraina, pentru securitatea continentului.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut”, a declarat Tusk într-un interviu acordat mai multor instituții media europene. „Este real. De fapt, a început deja acum mai bine de doi ani”, a spus Tusk, făcând referire la invazia rusă în Ucraina.

Acesta este unul dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai dure că războiul din Ucraina ar putea fi preludiul unui conflict mult mai mare.

Documente germane de planificare militară scurse în ianuarie imaginau Rusia lansând o ofensivă masivă în 2024, pentru a profita de sprijinul occidental în scădere pentru Ucraina.

Documentele, obținute de Bild, arătau apoi că Rusia și-a îndreptat privirea spre membrii NATO din Europa de Est, urmărind să-și destabilizeze inamicii prin atacuri cibernetice și haos intern în statele baltice Estonia, Lituania și Letonia.

Germania nu este singura care ia în calcul un astfel de scenariu. La sfârșitul anului trecut, agenția de securitate națională din Polonia a estimat că Rusia ar putea ataca NATO în termen de trei ani.

Membrii NATO, 32 la număr, au jurat fiecare să se protejeze reciproc împotriva atacurilor, conform articolului 5 din Tratatul de la Washington. Asta înseamnă că un atac rusesc asupra unui membru ar putea declanșa un război care să implice mai multe state înarmate nuclear.

Dar dacă Putin intenționează cu adevărat să atace NATO și cum ar putea arăta un atac rămâne neclar.

În martie, Putin a negat că ar avea planuri de a ataca membrii NATO, descriind astfel de afirmații ca fiind „un nonsens total”.

Cu toate acestea, șefii militari occidentali nu sunt convinși. Cu o lună înainte, Putin a amenințat Occidentul cu perspectiva unui atac nuclear din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

Liderul rus a făcut aluzie la o sugestie recentă a președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia NATO ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei rusești.

Analiștii au declarat pentru Business Insider că Rusia este slăbită de bilanțul războiului din Ucraina și nu se află în poziția de a ataca Alianța.

Dar Putin joacă un joc pe termen lung, iar rezultatul războiului din Ucraina și încercarea de lungă durată a Rusiei de a submina și corupe NATO vor fi factori-cheie în decizia de a decide dacă Rusia va lovi sau nu.

Putin complotează pentru a slăbi NATO

Vladimir Putin are un avantaj-cheie față de Occident, a declarat, pentru Business Insider, Philip Ingram, un fost ofițer al serviciilor de informații militare britanice.

În timp ce liderii occidentali își fac planuri în cadrul unor cicluri electorale de aproximativ patru ani, Putin este un lider autoritar fără adversari serioși pe plan politic intern. Asta înseamnă că el poate privi cu zeci de ani înainte.

„El nu dorește, în acest moment, o confruntare directă cu NATO”, a spus Ingram. „Dar Putin gândește într-un mod diferit și planifică într-un mod diferit față de noi, în Occident, și, prin urmare, față de modul în care o fac țările NATO”.

„Așadar, ambiția lui în creștere nu va fi aceea de a ataca NATO și țările NATO anul viitor. Dar el va stabili condițiile pentru a putea face acest lucru”, a declarat Ingram.

Analiști precum Ingram consideră că Putin își dă seama că atacarea NATO acum ar avea un cost vast și punitiv pentru Rusia. În schimb, Putin va căuta să slăbească NATO din interior pentru a crea puncte slabe pe care le poate ataca în viitor, dacă va dori.

Pentru a face acest lucru, Putin va intensifica probabil așa-numitul „război hibrid” al Rusiei împotriva țărilor NATO.

După cum spune NATO, războiul hibrid „se desfășoară adesea în zone gri, sub pragul unui război convențional”.

„Instrumentele sau uneltele folosite și fuzionate împreună pentru a declanșa războiul hibrid sunt adesea dificil de discernut, atribuit și coroborat”.

Acestea pot include răspândirea de teorii ale conspirației și dezinformare, stimularea partidelor extremiste din anumite țări, alimentarea amenințărilor teroriste și lansarea de atacuri cibernetice pentru a submina fundamentul societăților occidentale.

„Este puțin probabil ca amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru NATO să fie o invazie, este mai probabil să provină dintr-o serie de alte amenințări militare și nonmilitare – ceea ce se numește adesea amenințări hibride”, a declarat pentru BI Ruth Deyermond, expertă privind armata rusă la Kings College London.

Un obiectiv central este acela de a smulge SUA din angajamentul de a-și apăra aliații europeni, fie sperând că va fi implicată într-o altă campanie militară costisitoare în altă parte, fie că se va plictisi de proiectul NATO.

„Din acest motiv, mă aștept să vedem Rusia folosind toate trucurile și capacitățile disponibile pentru a submina unitatea occidentală în anii următori”, a declarat pentru BI Bryden Spurling, analist la RAND Corporation.

Un război sub acoperire este deja în curs de desfășurare

Rusia, subliniază unii, este deja angajată într-un război cu NATO, chiar dacă în mod ascuns.

Cu doar câteva zile în urmă, un grup de bărbați din Marea Britanie a fost acuzat că a efectuat atacuri incendiare asupra unei întreprinderi legate de Ucraina, în numele serviciilor secrete rusești. Acesta este doar un exemplu de tactici de „război hibrid”.

În ultimele luni, Rusia a fost, de asemenea, acuzată că se află în spatele bruiajului sistemelor de navigație GPS ale avioanelor din nordul Europei și din țările baltice, în ceea ce unii susțin că ar putea face parte dintr-un atac de „război hibrid”.

Robert Dover, profesor de securitate internațională la Universitatea Hull din Marea Britanie, a declarat că întrebarea dacă Rusia va ataca NATO este deja redundantă. „Rusia este deja implicată într-un conflict semnificativ cu țările NATO și aliații lor”, a subliniat el.

Războiul din Ucraina a expus limitele serioase ale puterii militare a NATO. Alianța s-a străduit să producă suficiente proiectile de artilerie și muniție pentru Ucraina.

În timpul recentului blocaj al ajutorului american, țările europene din NATO nu au fost în măsură să compenseze deficitul, iar forțele ucrainene au fost scoase din luptă în ritm de 10 la 1 pe anumite părți ale liniei frontului, care erau aproape de colaps.

SUA au deblocat recent ajutorul, dar problemele pe care situația le-a expus sunt profunde, a declarat Spurling, analistul RAND. Aceasta, a spus el, este o slăbiciune pe care Rusia ar putea încerca să o exploateze dacă nu este remediată.

„Acest conflict a scos la iveală cât de slab pregătite sunt armatele occidentale pentru un război care nu este în condițiile lor”, a adăugat el. „În timp ce noi menținem această fragilitate, există un risc mai mare ca Rusia să creadă că ar putea să-și testeze forța”, a spus el.

Rusia este slăbită de războiul din Ucraina

Dar Rusia se confruntă, de asemenea, cu probleme masive proprii. Armata sa a fost devastată de invazia din Ucraina. Potrivit estimărilor SUA, întreaga sa forță de invazie de dinainte de război, de aproximativ 300.000 de oameni, a fost ucisă sau rănită (deși a refăcut aceste cifre), stocul său de vehicule blindate a fost devastat, iar comandanții săi au luat în mod constant decizii proaste.

„Este greu de imaginat un scenariu pe termen scurt sau mediu în care guvernul rus să aibă resursele necesare pentru a se angaja într-un alt război de o amploare asemănătoare cu cel din Ucraina”, a declarat pentru BI Deyermond, expert în armata rusă la Kings College London.

Orice potențial atac împotriva NATO ar avea un cost atât de devastator, încât ar putea pune în pericol controlul lui Putin asupra puterii.

„Un război cu NATO ar distruge Rusia, așa cum Putin va ști foarte bine, și chiar dacă el crede că există posibilitatea ca SUA să nu intervină pentru a apăra un coleg membru NATO de o invazie rusă, nu dă semne că ar vrea să afle jucând ruleta rusească nucleară”, a spus Deyermond.

Dar, oricât de mult ar dura, Putin este hotărât să obțină o formă de victorie în Ucraina, astfel încât să o poată folosi ca platformă pentru a planifica următoarea campanie a Rusiei, a declarat Ingram.

După Ucraina, Putin va cerceta terenul și va fi dornic să exploateze alte oportunități pentru a extinde puterea Rusiei.

După cum spune Ingram: „Vrea ca Uniunea Sovietică să revină în mâinile unui lider rus, iar acesta este scopul său final”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News