Potrivit surselor citate de Bloomberg, cooperarea dintre Moscova și Teheran s-a intensificat pe fondul ambițiilor Iranului de a dezvolta propriile arme nucleare. Această problemă a fost discutată la întrevederea de la Casa Albă dintre președintele Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer. Consolidarea parteneriatului dintre Rusia și Iran provoacă îngrijorări serioase în Occident, au menționat sursele Bloomberg.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat anterior că Rusia ajută Iranul în aspirațiile sale nucleare. „Moscova oferă Teheranului tehnologii pe care le caută de mult timp, inclusiv capabilități nucleare și spațiale”, a spus Blinken în timpul vizitei pe care a efectuat-o săptămâna trecută la Londra. În același timp, șeful diplomației americane a subliniat: alianța dintre Moscova și Teheran creează o amenințare și mai mare la adresa securității mondiale.
The Wall Street Journal a dezvăluit că Iranul a furnizat Rusiei câteva sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Potrivit The Times, ar fi vorba de 200 de rachete Fateh-360 livrate pe 4 septembrie într-un port rusesc de la Marea Caspică. O navă cargo rusească suspectată că transportă rachete balistice iraniene pentru a fi folosite împotriva Ucrainei s-a aflat pe 4 septembrie în portul Olia, de la Marea Caspică, arată imagini din satelit văzute de CNN.
Ahmad Bakhshayesh Ardestani, un membru al comisiei parlamentare iraniene pentru securitate națională și politică externă, a confirmat livrările de rachete. Potrivit acestuia, Teheranul este obligat să transfere arme Moscovei în schimbul soiei și grâului. Întrebat dacă un astfel de troc ar putea înăspri sancțiunile împotriva Iranului, deputatul a răspuns: „Nu poate fi mai rău. Furnizăm rachete Hezbollah, Hamas și Hashd al-Shaabi, așa că de ce să nu le trimitem în Rusia?”.
În replică, SUA și Europa au impus noi sancțiuni împotriva regimului de la Teheran, vizând companii iraniene și persoane implicate în livrări militare către Rusia, precum și Iran Air.
De la lansarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022, cooperarea militară dintre Moscova și Teheran s-a consolidat semnificativ. Iranul a ajutat Rusia cu drone kamikaze de tip Shahed, după care a deschis o fabrică de producție pe teritoriul Rusiei. În primăvara anului 2023 s-a aflat despre un acord secret prin care Rusia s-a angajat să furnizeze Iranului uraniu pentru a fabrica arme nucleare.