Recordul anterior de ruși miliardari în ierarhia Forbes a fost stabilit în 2021, când 123 de bogați din Rusia au fost incluși în clasament. Imediat după începerea invaziei Ucrainei, numărul miliardarilor ruși a scăzut brusc la 88 de persoane, în 2022. În 2023 au fost 110 ruși în ierarhie.
Forbes mai scrie că ar fi putut fi și mai mulți ruși anul acesta în clasament, dar 10 miliardari care apar în lista Forbes renunțaseră anterior la cetățenia rusă.
Averea totală a miliardarilor ruși a crescut cu 14% pe parcursul anului, la 576,8 miliarde de dolari, dar această cifră este încă sub recordul din 2021. Atunci, capitalul total a 123 de miliardari a fost de 606,2 miliarde de dolari.
Forbes l-a numit pe proprietarul Lukoil, Vagit Alekperov, drept cel mai bogat rus, cu o avere de 28,6 miliarde de dolari (8,1 miliarde în plus față de anul anterior). Președintele Consiliului PJSC Novatek, Leonid Mikhelson, a ocupat locul doi în clasament. Forbes i-a estimat averea la 27,4 miliarde de dolari (+5,8 miliarde de dolari). Al treilea pe listă este Vladimir Lisin, afacerist din domeniul siderurgiei și transportului feroviar, cu o avere estimată de Forbes la 26,6 miliarde de dolari.
Liderul de anul trecut, fondatorul Eurochem și SUEK Andrei Melnicenko, a coborât pe locul șapte, averea sa a scăzut cu 4,1 miliarde de dolari pe parcursul anului, la 21,1 miliarde de dolari. Pavel Durov e cel mai tânăr miliardar din Top10 miliardari ruși, cu o avere de 15,5 miliarde de dolari. Durov, care are 39 de ani, este fondatorul rețelei sociale VKontake și a aplicației de mesagerie Telegram.
Pentru prima dată, numărul rușilor de pe lista celor mai bogați oameni de afaceri din lume a fost de trei cifre în 2008, când 110 persoane au fost incluse în clasament. Ca urmare a crizei din 2008, care a dus la o scădere a indicilor bursieri din întreaga lume, numărul miliardarilor ruși în anul următor a scăzut la 32.
În acest an, zece miliardari au renunțat la cetățenia rusă. Acum Alexander Gerko (10,4 miliarde dolari) și Nikolai Storonski (2,7 miliarde dolari) sunt în topul pentru Marea Britanie, Yuri Milner (5,9 miliarde dolari), Israel, Timur Turlov (3,3 miliarde dolari), Kazahstan, Serghei Dmitriev (2,9 miliarde dolari) ), Valentin Kipiatkov (2,1 miliarde dolari), Igor Makarov (2,1 miliarde dolari), Vladimir Krupciak (1,2 miliarde dolari) – Cipru, Vasili Anisimov (1,7 miliarde dolari), Croația, și Ruben Vardanian (1,1 miliarde dolari), Armenia.
Noi miliardari le-au luat locul. În acest an, în clasamentul Forbes sunt 19 nou-veniți din Rusia, acesta fiind al treilea cel mai mare număr după 2008 și 2011. Majoritatea noilor miliardari și-au făcut capitalul în sectoarele de consum, retail, agricultură și construcții de locuințe.
Plecarea companiilor străine de pe piața rusă a dus la apariția a două noi grupuri de miliardari ruși. Primii sunt cei care au beneficiat de plecarea mărcilor străine, de exemplu, proprietarii lanțurilor de îmbrăcăminte. Apoi sunt cei care au cumpărat active rusești ale corporațiilor străine cu reducere. Drept urmare, cel mai bogat nou venit a devenit Ivan Tavrin (2,4 miliarde de dolari), care a cumpărat Avito și o serie de alte active de la proprietarii străini.
Un total de 2.781 de miliardari au fost incluși în clasamentul global Forbes 2024. Primii trei nu s-au schimbat de-a lungul anului: președintele Louis Vuitton Moet Hennessy, Bernard Arnault (233 de miliarde), fondatorul Tesla, Elon Musk (195 de miliarde) și creatorul Amazon, Jeff Bezos (194 de miliarde).