Potrivit datelor prezentate de Rosstat, gospodăriile rusești au cheltuit în primele trei luni ale acestui an 17,1 trilioane de ruble (231 de miliarde de dolari), în timp ce au câștigat doar 15,82 trilioane de ruble (213 miliarde de dolari).

Diferența de 1,3 trilioane de ruble – o medie de 14 miliarde de ruble (188 de milioane de dolari) pe zi – reprezintă o scădere de 1,2% în termeni anuali.

Principalul factor care a afectat economiile rușilor a fost inflația anuală, care a crescut cu 9,2% în februarie și 16,7% în martie, o rată care nu a mai fost atinsă din 1999, potrivit site-ului independent The Bell.

Venitul real disponibil al rușilor a scăzut ultima dată în primul trimestru al anului 2021, în condiții de pandemie, potrivit site-ului de știri RBC.

Cifrele Rosstat au apărut în ziua în care șeful Camerei de Audit a Rusiei, Alexei Kudrin, a prognozat o inflație de 20% și un declin economic de până la 12% în acest an.

„Această criză este mai mare decât criza din 2009, mai mare decât criza pandemică”, a spus Kudrin în fața parlamentarilor. „Vom trăi în condiții foarte dificile timp de aproape un an și jumătate sau doi ani”, a completat el.

Aceste date vin să contrazică afirmațiile lui Vladimir Putin, care spunea, pe 18 aprilie, că „blitzkrieg-ul economic lansat de Occident” a eșuat și că sancțiunile provoacă de fapt „o scădere a nivelului de trai” în țările europene. „Rusia a rezistat acestei presiuni fără precedent. Situația se stabilizează”, spunea atunci Vladimir Putin.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News