Diplomatul a fost întrebat dacă se ia în considerare posibilitatea limitării relaţiilor diplomatice dintre Moscova şi Washington. „Nu aș vrea să intru în discuții ipotetice despre ce este posibil și ce nu este, în actuala situație turbulentă, când occidentalii, în frunte cu Statele Unite, au călcat în picioare dreptul internațional și tabuurile absolute în practica diplomatică”, a spus Darciev.
„În acest context, voi menționa inițiativa legislativă aflată acum în discuție în Congres, de a declara Rusia „țară sponsor al terorismului”. Dacă va fi implementată, aceasta va însemna că Washingtonul va trece de punctul fără întoarcere, cu cele mai grave daune colaterale pentru relațiile bilaterale diplomatice, până la o scădere a nivelului acestora şi chiar o rupere. Partea americană a fost avertizată”, a subliniat şeful departamentului Ministerului Afacerilor Externe.
Lista sponsorilor terorismului poate include state care, în opinia Washingtonului, „au susținut în mod repetat acte de terorism internațional”. Administrația americană are puteri largi în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva persoanelor și țărilor de pe listă. Trezoreria SUA poate lua măsuri împotriva acelor entități, indivizi și state care fac comerț cu țările de pe listă.
Listarea unui stat poate avea implicații semnificative pentru măsuri restrictive suplimentare. Din 1979, administrația SUA a adăugat doar un număr mic de țări pe listă și e vorba despre „state în care interesele SUA sunt limitate”. Lista include în prezent Iran, Coreea de Nord, Cuba și Siria.
Pe 27 iulie, Senatul SUA a adoptat o rezoluție prin care cere Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului. În document, evenimentele din Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina sunt numite motivul deciziei corespunzătoare.
Anterior, Kievul a făcut apel la Washington să includă Rusia în listă. Pe 28 iulie, un grup de congresmeni din ambele partide americane și-a anunțat intenția de a depune un document similar Camerei Reprezentanților.