UPDATE ora 19:00 – Întrebat despre nota diplomatică prin care Rusia avertizează Statele Unite să nu continue să înarmeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a spus că „nimic nu va descuraja” administrația Joe Biden să continue să sprijine Ucraina, dar „nu este în măsură să confirme nicio corespondență diplomatică privată”.
„Rușii au spus unele lucruri în privat, au spus unele lucruri în mod public; nimic nu ne va descuraja de la strategia pe care ne-am asumat-o”, a declarat Price pentru CNN.
Potrivit publicației americane, în nota diplomatică oficială trimisă Statelor Unite, Moscova avertizează că transporturile americane și NATO de sistemele de arme „din cele mai sensibile” către Ucraina „adaugă combustibil” conflictului din Ucraina și ar putea aduce „consecințe imprevizibile”.
„Solicităm Statelor Unite și aliaților săi să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecințe imprevizibile pentru securitatea regională și internațională”, menționează Moscova în nota diplomatică adresată Statelor Unite.
Ce arme trimit SUA Ucrainei
Demersul diplomatic a venit în momentul în care președintele Biden a aprobat o extindere importantă a pachetului de sprijin privind armele furnizate Ucrainei, cu un pachet de 800 de milioane de dolari care include drone de apărare de coastă și vehicule blindate, precum și arme portabile suplimentare antiaeriene și antitanc și milioane de cartușe de muniție. Pentru prima dată, pachetul include și armament greu, inclusiv elicoptere.
Statele Unite au facilitat, de asemenea, transportul către Ucraina de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, inclusiv transportul Slovaciei de lansatoare S-300 din epoca sovietică de fabricație rusă, pe care forțele ucrainene au fost deja antrenate.
Armele urmează să ajungă în câteva zile în Ucraina. Decizia de livrare a fost luată după un apel urgent adresat lui Biden de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în contextul în care forțele ruse se mobilizează pentru un asalt major asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei și de-a lungul fâșiei de coastă care o leagă de Crimeea ocupată de ruși în sud. Trupele ruse s-au retras în mare parte din partea de nord a țării, inclusiv în jurul capitalei Kiev, în urma înfrângerilor în fața armate ucrainene și a forțelor de rezistență locale.
Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conținutul notei diplomatice de două pagini sau orice răspuns al SUA.
Experții din Rusia au sugerat că Moscova, care a etichetat convoaiele de arme care vin în țară drept ținte militare legitime, dar nu le-au atacat până acum, s-ar putea pregăti să facă acest lucru.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina