Baza de date urmează să fie creată în comun de Ministerele Apărării și Dezvoltării Digitale, precum și de Serviciul Fiscal Federal. Ea trebuie să preia informații despre persoane de la Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Urgențelor, Ministerul Educației, Ministerul Științei și Învățământului Superior, Ministerul Sportului, Serviciul Federal al Penitenciarelor, Serviciul Executorilor Federali, Comisia Electorală Centrală , Fondul de pensii, Garda Națională și alte autorități.
„Birourile de recrutare sunt unul dintre puținele locuri care n-au avut parte de vreo reformă în ultimii 20 sau 30 de ani”, spune Serghei Krivenko, președintele unui grup pentru drepturile omului numit „Cetățeni, Armată, Lege”.
„Toate datele personale ale recruților sunt încă doar pe hârtie. Există niște liste incoerente și baze de date fragmentare care nu au fost actualizate de ani buni. Mobilizarea a arătat că în acest domeniu este un haos complet. Șefii au reacționat și au ordonat ca toate datele să fie compilate într-o singură bază de date. În plus, dacă ar exista un război major împotriva NATO, ar trebui să aibă informații complete despre toți cei care pot fi mobilizați”, explică el.
Krivenko consideră că oficialii Ministerului Apărării pur și simplu nu au avut nevoie de o bază de date integrată de acest fel în trecut, deoarece nimeni nu credea că o astfel de mobilizare va fi declarată. Dar modificările din prezent fac loc pentru corupție.
„Pot lua mită atât de la cei care doresc să fie recrutați, cât și de la cei care nu vor. Procedurile de organizare sunt de-a dreptul groaznice în birourile de recrutare, le lipsesc angajați. Nu este suficient să creezi o bază de date integrată, deoarece trebuie actualizată în mod regulat. Există calculatoare în acele birouri, dar acestea trebuie să fie conectate prin rețele, să aibă programele necesare, să fie acordat acces angajaților și așa mai departe”, explică activistul.
„Nu va scădea corupția, va crește mita”
Crearea unei astfel de baze va îmbunătăți sistemul de mobilizare și va ajuta autoritățile să caute mai ușor persoanele disponibile pentru serviciul militar, dar o astfel de îmbunătățire nu va automatiza acest sistem.
Chiar dacă se creează și se pune în funcțiune o bază de date de acest fel, corupția va rămâne, crede Krivenko, deoarece întotdeauna vor exista trucuri și modalități de a înșela sistemul.
„Chestia cu mita încă se discută, ca să zic așa. Procuratura militară nu a reușit să-i elimine pe cei care iau mită, deși au existat numeroase campanii împotriva anumitor ofițeri. Presupun că introducerea noilor măsuri stricte va duce pur și simplu la creșterea sumelor cerute ca mită. Vor crea un sistem oarecare și vor continua să mobilizeze oamenii direct de pe stradă, așa cum o fac întotdeauna”, este de părere Krivenko.
Din 1990, comitetele mamelor soldaților au cerut să fie înființată o bază de date computerizată cu datele militare, spune Valentina Melnikova, secretară a organizației „Mamele Soldaților Rusiei”. Evgheni Burdinski, șeful Departamentului principal de mobilizare din cadrul Statului-Major General, a promis anul trecut că va fi creată o bază de date.
„Este dezavantajos pentru ei”, spune Melnikova. „Dacă un ofițer de recrutare nu îndeplinește o cotă, nu va primi un bonus salarial. De ce nu au fost examinări medicale în timpul mobilizării? Este la fel de simplu: dacă nu dorești să fii mobilizat, plătești niște bani și actele vor fi luate în considerare”.
Mobilizarea necesită selecție folosind diferite filtre, cum ar fi specialitatea militară, vârsta și alți parametri, spune Melnikova. Un registru integrat ar permite o astfel de selecție. De exemplu, de zece ori mai multe persoane obligate să îndeplinească serviciul militar sunt chemate pentru examinare medicală în timpul perioadelor de recrutare decât este necesar în prezent.
Teoretic, până la următoarea fereastră de recrutare, ofițerii vor fi obligați să creeze liste de persoane și să lucreze personal cu fiecare dintre ei. Cu toate acestea, numărul de oameni este cel care contează cu adevărat.
„Ei vor continua să-i mobilizeze potrivit vechilor obiceiuri”, spune Melnikova cu certitudine. „Nu va exista un registru complet, cred. Pun pariu, de fapt. Cel puțin toți angajații departamentului de mobilizare vor lupta până la moarte împotriva unei astfel de baze de date.”
„Este aproape imposibil”
Și militarii se îndoiesc că decretul lui Putin poate fi pus în aplicare. Decretul spune că cei mai înalți oficiali din toate regiunile Rusiei, precum și cei ai Ministerului Apărării și Ministerului Dezvoltării Digitale trebuie să se asigure că toate înregistrările militare să fie transferate în format digital până la 30 decembrie 2022.
„Este aproape imposibil să faci asta”, explică un ofițer al Ministerului Apărării, sub condiția anonimatului. „Nu există echipament, nici angajați, nici timp: perioada de recrutare a început imediat după încheierea mobilizării. Cu siguranță nu vom termina la timp. Cel mai probabil, o mulțime de bani alocați pentru crearea bazei de date vor fi furați, iar restul de bani vor fi suficienți pentru a crea un fel de bază de date pentru a fi arătată celor cu funcții înalte. Șefii sunt oricum rău la calculatoare. Deci, vor fi mulțumiți.”
Baza de date care se creează oricum nu va conține date despre mulți dintre ruși, crede ofițerul. Zeci de milioane de bărbați ruși locuiesc departe de adresele la care sunt înregistrați și sunt șomeri oficial. Mobilizarea acestora ar fi cea mai dificilă provocare posibilă.
Concluzia celor consultați de Novaia Gazeta este că baza de date va eșua, iar armata va recruta oamenii în același mod învechit: în stațiile de metrou și în piețele orașelor.