Aceste exerciții comune provoacă temeri privind o nouă escaladare a războiului din Ucraina, având în vedere că în 24 februarie 2022 rușii au atacat Ucraina dinspre nord, tot prin Belarus și tot la capătul a unor exerciții comune.
Autoritățile de la Minsk susțin că exercițiile sunt „de natură defensivă” și că nu au de gând să intre în război, acuzând Ucraina că „provocă” Belarus și provoacă tulburări la granița celor două țări.
„Păstrăm reținerea și răbdarea, menținem praful de pușcă uscat”, a declarat Pavel Muraveyko, prim-adjunct al secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări publicate duminică pe Telegram de Ministerul Apărării din Belarus.
„Suntem pregătiți pentru orice acțiuni provocatoare pot apărea din partea Ucrainei”, a adăugat el.
În timp ce Moscova respinge afirmația că a făcut presiuni asupra președintelui belarus Aleksandr Lukașenko pentru a se implica mai activ în războiul din Ucraina, Kievul a avertizat în mod repetat despre posibile atacuri de la Minsk.
Belarus a desfășurat diverse exerciții militare după începerea războiului din Ucraina, atât independent, cât și împreună cu Rusia, folosind armament și echipament militar.
Canalele neoficiale de monitorizare militară de pe Telegram au relatat că echipamente militare, inclusiv avioane de vânătoare, elicoptere și avioane de transport, au fost trimise în Belarus de la începutul anului. Dintre acestea, opt avioane de vânătoare și patru avioane cargo au sosit doar duminică.
De altfel, autoritățile ucrainene se pregătesc de o posibilă ofensivă a Minskului sau a trupelor ruse dislocate în Belarus asupra regiunilor din nordul și nord-vestul țării, prin ridicarea de fortificații și minarea zonei de frontieră.