Tratatul de neproliferare nucleară, care este revizuit de cei 191 de semnatari ai săi la fiecare cinci ani, are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare. Nici participanții la ultima revizuire din 2015 nu au reușit să ajungă la un acord. Acordul trebuia revizuit în 2020, dar a fost amânat pentru 2022 din cauza pandemiei.

Textul menționa, de asemenea, „pierderea controlului de către autoritățile ucrainene competente asupra unor astfel de locații ca urmare a unor activități militare și impactul lor negativ profund asupra siguranței”.

Eșecul de a adopta o declarație comună vine la finalul unei conferințe de patru săptămâni la New York. Reprezentantul Rusiei, Igor Vishnevetsky, a declarat că textul final al declarației nu era „echilibrat”.

„Delegația noastră are o obiecție esențială cu privire la unele paragrafe care sunt în mod flagrant de natură politică”, a spus el, adăugând că și alte țări nu sunt de acord cu textul – fără însă a menționa care.

Ministrul australian de Externe, Penny Wong, a spus că este „profund dezamăgită” de lipsa unui acord.„Rusia a obstrucționat procesul refuzând să facă compromisuri cu privire la textul propus acceptat de toate celelalte state”, a spus ea.

Reprezentantul SUA, ambasadorul Bonnie Jenkins, a declarat că SUA „regretă profund acest rezultat și cu atât mai mult pentru acțiunile Rusiei care ne-au condus astăzi aici”.

Și China și-a exprimat dezamăgire cu privire la absența unui acord pentru o declarație comună. Ambasadorul Chinei a spus că, în ciuda lipsei unui acord, procesul este „o practică importantă de securitate comună și multilateralism autentic”.

Campania Internațională de Abolire a Armelor Nucleare și-a transmis regretul că „într-un an în care un stat cu armate nucleare a invadat un stat non-nuclear, o reuniune a aproape tuturor țărilor din lume nu a reușit să ia măsuri în ceea ce privește dezarmarea nucleară”, în timp ce Asociația pentru controlul armelor a declarat că adunarea a reprezentat o „oportunitate ratată de a consolida tratatul și securitatea globală”.

Tratatul de neproliferare nucleară, susținut de 190 de țări în 1970, obligă țările participante – inclusiv SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China – să-și reducă stocurile nucleare și interzice altora să achiziționeze arme nucleare.

În ultimele zile, centrala nucleară de Zaporojie a fost deconectată temporar de la rețeaua electrică, stârnind temeri cu privire la un posibil accident nuclear care să se soldeze cu eliberare de radiații.

Armata Rusiei a preluat controlul asupra centralei, cea mai mare de acest tip din Europa, la începutul lunii martie, dar este încă operată de personalul ucrainean în condiții dificile. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că bombardează zona centralei.

Organismul de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), este așteptat să organizeze o inspecție la centrală în zilele următoare pentru a verifica instalațiile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News