„În ultimele luni, fără provocare sau justificare, Rusia a comasat peste 150.000 de soldați în apropierea Ucrainei. Rusia spune că își retrage acele forțe, noi nu vedem asta pe teren”, a declarat Antony Blinken, care a adăgat că SUA are informații că Rusia se pregătește ca „în următoarele zile” să lanseze în Ucraina o invazie la scară largă care implică trupe terestre, avioane și nave.

Blinken a mai declarat că nu se știe exact cum vor progresa lucrurile, dar a prezentat câteva scenarii despre care SUA crede se vor desfășura în următoarea perioada.

Mai întâi, Rusia plănuiește să inventeze un motiv pentru atac. Nu știm exact ce formă va avea. Poate fi un fals atac terorist în Rusia sau descoperirea unui cimitir fals cu ruși uciși în masă în Donbas, poate chiar cu atac cu arme chimice. Rusia va descrie acest lucru ca purificare etnică sau genocid. În ultimele zile, Rusia a început deja să răspândească unele dintre aceste idei pentru a-și pregăti populația și pentru a pregăti terenul pentru război.

Secretarul de stat american, Antony Blinken:

Potrivit lui Blinken, apoi, „în mod teatral, guvernul rus se va reuni la cel mai înalt nivel, într-o situație de criză și va decide că Rusia trebuie să răspundă și să își apere cetățenii ruși din Ucraina”.

Astfel, spune Blinken, Rusia va începe atacul asupra Ucrainei, care va consta în: atacuri cu „rachete şi bombe”, „atacuri cibernetice” asupra „instituţiilor ucrainene-cheie”, apoi incursiuni cu „tancuri şi soldaţi împotriva unor obiective-cheie”, inclusiv capitala Kiev.

Am avertizat guvernul Ucrainei despre informațiile pe care le aveam și le facem publice și în fața lumii, în speranța în care acest pas va determina Rusia să renunțe la planul său.

Blinken:

Secretarul de stat american a mai afirmat că știe că informațiile pe care le-au avut SUA nu au fost bune de fiecare dată, dar că face aceste declarații „nu pentru a porni războiul, ci pentru a-l împiedica”.

„Dacă Rusia nu va invada Ucraina vom fi ușurați că Rusia și-a schimbat cursul și predicțiile noastre au fost greșite”, a mai spus Blinken, care l-a citat pe președintele Joe Biden care a spus acum câteva zile, într-o declarație de presă, că, „dacă Rusia atacă Ucraina, înseamnă că a ales calea războiului”.

Anterior intervenției lui Blinken la ONU, Joe Biden a declarat astăzi, 17 februarie, că nivelul de amenințare pentru o invazie rusă a Ucrainei „este foarte mare”.

Moscova a negat în repetate rânduri că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o într-un document de 11 pagini prezentat joi oficialilor americani.

„Nu există nicio invazie rusă a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au anunțat-o oficial din toamna trecută, dar care nu este planificată”, se transmite în document.

În același document, Kremlinul a criticat SUA pentru că nu au ținut cont de preocupările de securitate ale Rusiei și a cerut „garanții legale” că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO, relatează publicația independentă The Moscow Times.

„În absența oricărei dorințe din partea Statelor Unite de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor tehnico-militare”, se arată în textul documentului publicat de către agenția de stat rusă Tass.

Urmărește-ne pe Google News