Cifrele zilnice oficiale ale deceselor COVID trebuie triplate, pentru a ajunge la valorile reale, spune un fost angajat al agenției statistice de la Moscova.

Alexei Rakșa a lucrat la Serviciul Statistic Federal (Rosstat) timp de mai bine de șase ani înainte de a pleca, în luna iulie a acestui an, în urma unei dispute pe tema raportărilor COVID.

El spune că i s-a cerut să demisioneze după ce a criticat public cifrele oficiale ale guvernului. Rosstat susține însă că Rakșa a plecat din proprie inițiativă.

Datele publice privind ratele de mortalitate ”trebuie să fie multiplicate cu trei” spune Rakșa. ”Și există un risc ca mortalitatea în exces din Rusia, în funcție de populație, să fie cea mai mare din Europa”, subliniază acesta.

Mortalitatea în exces, care măsoară numărul de decese de anul acesta în raport cu media anilor trecuți, este considerată de către cercetători un indicator de încredere al bilanțului real al epidemiei COVID.

Ultimele date publice arată că aproape 46.000 de oameni infectați cu coronavirus au murit în Rusia, între aprilie și august, un bilanț de două ori mai mare decât cel obținut prin adunarea cifrelor zilnice, scrie Bloomberg, care îl citează pe fostul oficial rus.

Dar mortalitatea în exces din perioada aprilie-septembrie a ajuns la 115.000, spune Rakșa. Asta sugerează că Rusia este alături de Spania și Marea Britanie în topul țărilor cu cea mai mare mortalitate COVID, în funcție de populație.

Mai mulți experți, inclusiv de la Organizația Mondială a Sănătății, au ridicat în ultimele luni semne de întrebare cu privire la diferența dintre bilanțul oficial al deceselor COVID și mortalitatea în exces din Rusia.

Parte a problemei este dată de faptul că numărul total al deceselor COVID este raportat cu o lună întârziere, deși statistica ar putea fi dată publicității mai rapid.

Potrivit lui Rakșa, cifrele privind mortalitatea sunt colectate zilnic de Rosstat, apoi trimise guvernului sub forma unui raport clasificat. Statistica este în cele din urmă publicată cu întârziere, într-o zi de vineri, când foarte puțini oameni mai sunt atenți la informații.

Un purtător de cuvânt al Rosstat a precizat că agenția nu publică cifrele zilnice deoarece nu vrea să stârnească confuzie, oferind date care nu au fost verificate.

Iar un purtător de cuvânt al celulei de criză COVID din guvern a precizat că timpul necesar pentru efectuarea autopsiilor întârzie raportarea cifrelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News