Washingtonul a spus că unele dintre propunerile Rusiei sunt în mod evident inacceptabile, dar că Statele Unite vor răspunde în decursul acestei săptămâni cu propuneri mai concrete cu privire la formatul oricăror discuții.
Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a vorbit telefonic cu omologul său rus Yuriy Ushakov, pentru a sublinia că Statele Unite sunt pregătite să comunice prin mai multe canale, inclusiv prin angajament bilateral.
Sullivan „a precizat că orice dialog trebuie să se bazeze pe reciprocitate și să abordeze preocupările noastre cu privire la acțiunile Rusiei și să aibă loc în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri europeni, decât escaladare”, a spus ea.
Konstantin Gavrilov, un diplomat rus la Viena, a spus că relațiile dintre Moscova și NATO au ajuns într-un „moment al adevărului”.
„Conversația trebuie să fie serioasă și toată lumea din NATO înțelege perfect, în ciuda forței și puterii lor, că trebuie întreprinse acțiuni politice concrete, altfel alternativa este un răspuns militar din partea Rusiei”, a spus el, citat de agenția de stat rusă RIA.
Răspunsul SUA va influența probabil puternic calculul Moscovei asupra Ucrainei, care a devenit principalul punct de tensiune în relațiile Est-Vest.
Statele Unite și Ucraina spun că Rusia ar putea pregăti o invazie, în timp ce Moscova neagă acest lucru și spune că apropierea din ce în ce mai puternică a Ucrainei de NATO a determinat escaladarea conflictului. Tensiunile au fost comparate cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a ajuns în pragul războiului nuclear.
Ce solicită Rusia Occidentului
Agenția de presă RIA a rezumat punctele-cheie ale propunerilor făcute de Moscova țărilor din vestul Europei și Alianței Nord-Atlantice:
- Să excludă continuarea extinderii NATO și aderarea Ucrainei la alianță;
- Să nu desfășoare trupe și armament suplimentare în afara țărilor în care se aflau în luna mai 1997 (înainte ca vreo țară din Europa de Est să se alăture alianței), excepție fiind cazurile care întrunesc atât aprobarea Rusiei, cât și pe cea a statelor membre NATO;
- Să renunțe la orice activități militare ale NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală;
- Să nu amplaseze rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune acolo unde aceste pot lovi teritoriul celeilalte părți;
- Să nu desfășoare exerciții cu mai mult de o brigadă militară, într-o zonă de frontieră convenită, și să facă schimb regulat de informații cu privire la exercițiile militare;
- Să confirme faptul că părțile nu se consideră reciproc adversare și că sunt de acord să se abțină de la folosirea forței și să rezolve toate disputele în mod pașnic;
- Să se angajeze că nu vor crea condiții care ar putea fi percepute drept o amenințare de către cealaltă parte;
- Să creeze linii telefonice pentru a comunica în situații de urgență.