Cuprins:
Tranzacții mici, greu de detectat
Potrivit BG Elves, fondurile au fost transmise prin tranzacții mici, greu de detectat, cu sume de până la 5.000 de euro fiecare.
Scopul a fost de a răspândi influența rusă și de a promova discursurile de extremă dreapta în cele două țări.
„69 de milioane de euro pentru propagandă și amestec grosolan al Federației Ruse în afacerile interne ale Bulgariei și României! Avem documente care dovedesc fluxurile de numerar de la Novosibirsk (n.r. – Rusia), spre Bulgaria și spre vecina noastră din nord (n.r. – România). Persoanele fizice și companiile sunt implicate într-o schemă masivă de manipulare publică, atât de extinsă încât te va ameți”, a notat BG Elves pe pagina de Facebook.
BG Elves susține că a obținut documente care leagă aceste fluxuri de numerar de companii și persoane fizice care operează atât în Bulgaria, cât și în România, cu scopul clar de a manipula opinia publică.
BG Elves a declarat că au transmis aceste informații jurnaliștilor și serviciilor de investigație din România, Marea Britanie și Ucraina.
Schemă complexă
Informațiile schimbate, susține grupul, a fost vaste și le-au depășit așteptările. Experții bulgari au subliniat complexitatea schemei, care funcționează de ani, începând din 2010.
În timpul investigației, BG Elves a descoperit urme ale unor domenii ruseşti în spatele „sistemelor” folosite în manipularea societăţii, dintre care multe au fost redenumite şi redicrecţionate – în timp – cu scopul de a părea legitime.
În pofida acestor operaţiuni, domeniile ruseşti sunt în continuare prezente în anumite locuri.
BG Elves prezintă în mod detaliat cum erau structurate aceste sisteme, cu ajutorul unor servere închiriate în Țările de Jos şi Germania care să le sprijine.
Grupul a indicat o companie, Adnow, care a jucat un rol semnificativ în distribuirea propagandei și publicității cu conținut controversat.
Reclamele respective, care promovau adesea pretenţii senzaţionale şi înşelătoare în domeniul sănătăţii, vizau să influenţeze publicul prin folosirea unor algoritmi complecși şi instrumente de urmărire.
Date detaliate despre utilizatori
BG Elves a descoperit că sistemele utilizate de Adnow colectează și profilează utilizatorii în funcție de conținutul pe care îl consumă, creând profiluri detaliate cu informații precum sex, locație și chiar „ratinguri de brutalitate” cu scopul de a adapta reclamele în funcție de ținte.
Scopul ultim al acestei operaţiuni, susţine BG Elves, este manipularea utilizatorilor pentru ca aceştia să furnizeze informaţii personale prin intermediul unor sisteme de oferte şi recompense false.
Odată obţinute, datele sunt trimise în Rusia, unde sunt folosite în vederea unor atacuri şi mai ţintite.
BG Elves dezvăluie că o companie care dezvoltă jocuri pe telefonul mobil a folosit aceste informaţii personale pentru a instala software de tip malware pe dispozitivele utilizatorilor, obţinând astfel un control de la distanţă.
Acest malware – cunoscut sub numele de Remote Access Trojan (RAT) – le permite atacatorilor să monitorizeze comunicaţiile personale ale utilizatorilor şi să le exploateze contactele, putând permite autorilor să manipuleze şi să răspândească dezinformarea.
Operațiune de amploare
BG Elves subliniază că amploarea acestei operaţiuni este „vastă”. Grupul estimează că Adnow, care generează milioane de amprente lunar, a infectat mii de utilizatori, permiţându-le atacatorilor să ajungă la o parte „substanţială” a populaţiei Bulgariei.
El subliniază că activităţile acestor entităţi susţinute de Rusia s-au extins „semnificativ” şi includ în prezent o serie largă de servicii, precum „ferme de boţi” şi „reţele VPN” al căror scop este să susţină şi distribuie propaganda.
În opinia experţilor în securitate cibernetică de la BG Elves, ancheta dezvăluie o „breşă îngrijorătoare” în securitatea naţională.