Kremlinul a condamnat luni SUA și NATO că amplifică tensiunile prin anunțurile privind suplimentarea trupelor și a echipamentului militar în estul Europei. Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că ar pregăti o ofensivă împotriva regiunilor separatiste din estul țării, un lucru negat în mai multe rânduri de Kiev.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că Washingtonul și NATO escaladează tensiunile printr-o „isterie informațională” și prin „măsuri concrete”. „Trăim într-un mediu agresiv”, a spus Peskov, adăugând că președintele Vladimir Putin ia măsurile necesare pentru a apăra țara.
Declarațiile lui Peskov vin după ce SUA și NATO au vorbit despre suplimentarea trupelor și a armamentului în estul Europei. Vești au venit duminică din SUA, de unde New York Times a dezvăluit că președintele Joe Biden ia în calcul mobilizarea câtorva mii de militari americani, nave de război și avioane în statele baltice și cele din estul Europei.
Opțiunile includ trimiterea a 1.000-5.000 de militari în statele Europei de Est, cu potențialul de a crește numărul de zece ori, dacă situația de securitate se deteriorează. O decizie în acest sens ar putea fi luată chiar săptămâna aceasta, au precizat pentru New York Times surse oficiale, sub acoperirea anonimatului.
Mișcarea ar semnala o schimbare majoră de strategie pentru administrația de la Casa Albă, care până de curând a preferat o abordare mai calmă în privința tensiunilor provocate de Rusia.
Luni, și NATO a anunțat că statele membre au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în Europa de Est în faţa activităţilor militare ale Rusiei la graniţele Ucrainei.
Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune. Spania trimite nave pentru a se alătura forţelor navale NATO şi intenţionează să trimită avioane de luptă în Bulgaria”, se adaugă în comunicat.
„Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România sub comandament NATO. Ţările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini poliţia aeriană NATO din regiune şi pun în aşteptare o navă şi unităţi terestre pentru Forţa de reacţie a NATO. „Statele Unite au indicat de asemenea că intenţionează să-şi sporească prezenţa militară în partea de est a Alianţei”, precizează NATO.
Acuzații la adresa Ucrainei
La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avut acuzații și la adresa Ucrainei, la granița căreia Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari. Peskov a spus că Kievul pregătește o ofensivă în estul țării, acolo unde trupele ucrainene luptă cu separatiștii susținuți de Rusia din 2014.
„Autoritățile ucrainene concentrează foarte multe forțe și mijloace la granița cu autoproclamatele republici”, a spus el.
„Natura acestei mobilizări sugerează pregătirea unei ofensive”, a adăugat el, spunând că riscul unei astfel de operațiuni acum „este foarte mare, mai mare decât înainte”.
Ucraina a negat planurile de a recaptura zonele separatiste prin forță.
În schimb, ambasadorul Ucrainean la Londra Vadim Pristaiko a subliniat că oficialii de la Kiev nu îl cred pe Vladimir Putin atunci când acesta spune că Rusia nu are de gând să invadeze Ucraina, scrie Bloomberg.