Concret, Moscova i-a cerut fostei republici sovietice să înfiinţeze o rezervă de urgenţă de 100.000 de tone de benzină pe care să fie pregătită să i-o livreze, spun sursele.
Un consilier al ministrului energiei din Kazahstan, Şingis Iliasov, a afirmat că instituția nu a primit o cerere în acest sens din partea Rusiei, în timp ce Ministerul Energiei de la Moscova nu a răspuns unei solicitări pentru un punct de vedere, notează agenția de presă.
În schimb, una dintre cele trei surse citate de Reuters a afirmat că cele două țări au convenit deja asupra unui acord referitor la utilizarea rezervelor de benzină ale Kazahstanului de către Rusia.
Conform surselor Reuters, Kazahstan avea, la 5 aprilie, stocuri de 307.700 de tone de benzină Ai-92, 58.000 de tone de benzină Ai-95, 435.300 de tone de motorină și 101.000 de tone de combustibil pentru avioane.
La finalul lunii martie, aproximativ 14% din capacitatea de rafinare a petrolului primar al Rusiei fusese compromisă în urma atacurilor cu drone.
Autoritățile ruse au afirmat că stocurile interne sunt suficient de mari, însă, de la 1 martie, Moscova a stabilit o interdicţie a exportului de benzină timp de şase luni, într-o încercare de a limita penuria de combustibil.
Interdicția nu se aplică însă uniunii economice euroasiatice pe care o conduce Rusia și din care face parte și Kazahstan. Potrivit Reuters, comercianții spun că nu este exclus ca măsura să se prelungească după șase luni.
Foto: Profimedia