„Vom lua în considerare toate aspectele după ce cei care s-au predat vor fi judecați și condamnați în mod corespunzător. Apoi ar putea fi alți pași. Înainte de asta, toate discuțiile despre schimb sunt premature”, a declarat oficialul de la Moscova.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut recent partenerilor internaționali să facă presiuni asupra Rusiei pentru a fi organizat un schimb de prizonieri, precizând că este vorba despre „o problemă umanitară și o decizie politică ce depinde de sprijinul multor state”.
„Câteva mii de oameni sunt în captivitate după blocada de la Mariupol, după blocada de la Azovstal. În plus, sunt și oamenii din Donbas. Ei sunt astăzi în captivitate. Este important să facem presiuni politice la orice nivel, prin afaceri puternice, prin închiderea afacerilor, embargoul petrolului şi prin aceste ameninţări să se intensifice activ schimbul oamenilor noştri cu militari ruşi. Nu avem nevoie de militari ruşi, avem nevoie doar de ai noştri”, a spus Zelenski.
Orașul-port Mariupol s-a aflat sub asediul forțelor ruse de la începutul lunii martie, iar de la finalul lui aprilie, ultimii apărători ai zonei, precum și sute de civili s-au adăpostit în buncărele fabricii Azovstal.
După evacuarea civililor, pe 16 mai, rușii au anunțat că au convenit cu apărătorii ucraineni să evacueze soldații răniți în teritoriul ocupat. Iar vineri, 20 mai, luptătorii de la Azovstal au primit ordinul să renunțe la apărarea orașului și să apere viețile soldaților.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: Profimedia