Consumatorii ruși se confruntă cu opțiuni din ce în ce mai limitate în materie de produse, pentru că sancțiunile occidentale impuse Moscovei și retragerea a peste 900 de companii străine din cauza războiului din Ucraina au întrerupt multe fluxuri de importuri.

„Acolo unde au existat opțiuni, nu vor mai exista opțiuni”, a declarat pentru BBC Rusia directorul general al firmei de cercetare de piață Infoline, Ivan Fedyakov.

Studiul desfășurat de compania de cercetare NielsenIQ arată că, între 21 martie și 1 mai, varietatea sortimentelor de produse alimentare, inclusiv uleiul de gătit, băuturile îmbuteliate și alimentele pentru copii, a scăzut între 6% și 22%.

Articolele nealimentare, inclusiv produsele de curățenie și de îngrijire personală, au scăzut în varietate cu 14% până la 33%. Gama de detergenți de rufe, produsele de igienă personală (31,8%) și detergenții de spălat vase (31,2%) au înregistrat cea mai mare scădere a diversității, de 32,7%.

Diversitatea gamei de șampoane a scăzut cu mai mult de un sfert (25,5%), cea a pastelor de dinți cu 23,8%, iar cea a hârtiei igienice cu 13,9%.

În total, 155 de categorii de produse alimentare și nealimentare au fost scumpite în decursul a 12 săptămâni, mai arată datele raportate de NielsenIQ. Doar 12 categorii de produse au înregistrat o creștere a varietății sortimentelor în această perioadă.

Experții din industrie au subliniat faptul că consumatorii ruși nu se vor confrunta cu lipsuri, în ciuda faptului că pe rafturile magazinelor vor apărea mai puține mărci.

„[Dar] nivelul anterior de confort va deveni de neatins pentru consumatori”, a precizat Fedyakov, pentru serviciul rusesc al BBC.

În luna mai, Rusia a permis importarea în țară a bunurilor de consum curent, precum și a marilor mărci de automobile, smartphone-uri, console de jocuri și piese de schimb, fără acordul celor care dețin proprietatea intelectuală a acestor produse, în încercarea de a ocoli sancțiunile occidentale.

Rusia a secretizat datele privind importurile și exporturile din luna aprilie, întrucât a anticipat o scădere a volumelor comerciale ca urmare a invaziei din Ucraina.

Financial Times scria, la finalul lunii mai, că eforturile occidentale de pedepsire a Rusiei pentru invazia din Ucraina nu au schimbat foarte multe lucruri în viața de zi cu zi, până acum, dar presiunea începe deja să se simtă, în economie și în viața de zi cu zi a oamenilor.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News