VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

„Situația riscă o situație nucleară la fel ca înălțimea războiului rece. În privinţa planurilor, Statelor Unite, Casa Albă, Pentagonul şi Secretariatul internaţional NATO ne transmit că nu există intenţii de a instala viitoare sisteme de rachete în Europa, dar trebuie să ne pregătim pentru cel mai urât scenariu. Nu există planuri, dar sistemele de lansare MK-41 sunt o realitate. Intenţiile NATO au fost agresive şi rămân aşa. Dacă se ajunge la instalarea de astfel de sisteme, situaţia nu doar că se va înrăutăţi, ci se va agrava la maxim, astfel că ne putem regăsi în situaţia unei crize a rachetelor destul de asemănătoare cu cea din Caraibe”, a declarat Serghei Riabkov, referindu-se la riscul anulării Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Președintele rus Vladimir Putin a făcut observații similare, în luna februarie. Liderul de Kremlin a spus că Moscova va reacționa la orice intenție a Statelor Unite de a desfășura noi rachete nucleare lângă Rusia, montând propriile rachete mai aproape de SUA, scrie The Sun.

„Criza Rachetelor Cubaneze”, cunoscută şi sub numele de „Criza din Caraibe”, a avut loc în perioada 16-28 octombrie 1962, după ce Statele Unite au descoperit că Uniunea Sovietică (URSS) instalase rachete în Cuba, ca răspuns al Moscovei la o desfășurare a rachetelor americane în Turcia.

A fost considerată cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, o situație care a adus lumea în pragul războiului nuclear.

În cele din urmă, Uniunea Sovietică a fost de acord să-și retragă rachetele din Cuba, în schimbul promisiunii SUA de a nu invada Cuba.

Washington a spus, tacit, că va elimina rachetele americane din Turcia pentru a evita repetarea catastrofei apropiate.

Recenta avertizare vine în contextul în care una dintre cele mai avansate nave de război ale marinei rusești, „Amiralul Gorshkov”, care a intrat luni în portul din Havana (capitala Cubei).

Aceasta a andocat la portul folosit până în această lună de către liniile de croazieră din SUA. De altfel, au fost surprinse imagini cu turiștii fotografiind vasul impozant.

Vasul „Amiralul Gorshkov” – care a intrat în serviciu anul trecut – este înarmat cu rachete de croazieră, sisteme de apărare aeriană și alte arme.

Fregata are baza în portul arctic Severomorsk și face parte din Flota Nordică a Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, în dese rânduri, că Rusia va adopta măsuri identice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa, după eventuala anulare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

În luna martie, Putin a semnat un decret care prevede suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după decizia similară a Statelor Unite.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987, când a anunțat că Statele Unite se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Ulterior, Vladimir Putin a amenințat potențialii inamici ai Rusiei, după retragerea SUA din Tratatul INF. „Represaliile vor fi inevitabile”

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri, dar Trump susţine că Rusia l-a încălcat.

În schimb, Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Alianţa Nord-Atlantică a catalogat drept „inacceptabile” afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin, care a ameninţat că Rusia ar putea ataca Statele Unite şi ţări europene care ar găzdui rachete nucleare americane.

Recent, Administraţia Vladimir Putin l-a convocat pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia.

„Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului. Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.

Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria, scrie Mediafax.

FOTO – EPA


Citește și:
Moscova cere Statelor Unite noi explicații privind Baza de la Deveselu. Rusia „nu poate înţelege ce sarcini va îndeplini sistemul Aegis din România

Claudiu Săftoiu, analiză dură după ce rușii au simulat bombardarea bazei de la Deveselu: „România este în imposibilitatea de a se apăra singură”

Raport: Rachetele americane, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. România adăpostește o bază aeriană la Constanța și scutul de la Deveselu


Urmărește-ne pe Google News