Grupul dorește ca autoritățile ruse să ia măsuri care să reducă emisiile de seră ale țării, în conformitate cu obiectivele de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius convenite în cadrul acordurilor climatice de la Paris din 2015.
Rusia este al patrulea cel mai mare producător de emisii de carbon la nivel mondial, iar temperaturile sale medii au crescut de două ori mai repede decât media globală. Se estimează că emisiile țării vor ajunge la 2.212 milioane de tone de dioxid de carbon până în 2030.
Ducând guvernul la Curtea Supremă a Rusiei, grupul speră că va „salva viețile a sute de mii de oameni”.
„Abordarea guvernului rus față de schimbările climatice este iresponsabilă și contrară obligațiilor sale din dreptul internațional”, a declarat Grigory Vaypan, purtător de cuvânt al echipei de avocați care îi reprezintă pe activiști.
Vaypan dorește ca „instanța să recunoască faptul că aceste ținte [climatice] sunt în mod evident insuficiente pentru a îndeplini obligația Rusiei de a atenua schimbările climatice și să oblige guvernul să stabilească noi obiective, conforme cu Acordul de la Paris”.
Pentru activistul Arshak Makichyan, acest caz depășește politica climatică din Rusia. „Acesta este un caz împotriva guvernului”, a spus el. „Rusia, după 24 februarie [data invadării Ucrainei], a devenit o dictatură și nu îmi mai pot trăi viața acolo. Nu înțeleg cum va negocia Rusia vreun acord privind clima, au mințit oamenii în legătură cu criza climatică”.
Makichyan, care între timp s-a mutat în Germania, este sceptic că promisiunile guvernului actual privind schimbările climatice vor duce la acțiuni suficiente. „Noi continuăm să ne mințim pe noi înșine, ei nu vor face nimic. Este același guvern ca acum 20 de ani.”