„Ambasadorul Germaniei la Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe şi i s-a adresat  un protest puternic. Noi am cerut Berlinului explicaţii imediate şi exhaustive”, se arată într-un comunicat al diplomației ruse.

MAE rus susţine că deschiderea acestui comandament naval ar încălca Acordul 2+4, încheiat în urma reunificării Germaniei şi care interzice staţionarea trupelor NATO în estul Germaniei.

MAE rus interpretează totodată că această măsură „continuă revizuirea treptată a rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial şi militarizarea” Germaniei şi a cerut guvernului de la Berlin să ofere explicații.

„Washingtonul, Bruxellesul şi Berlinul trebuie să fie conştienţi că extinderea infrastructurii militare a NATO pe teritoriul fostei Germanii de Est va avea consecinţe negative şi nu va rămâne fără un răspuns corespunzător din partea Rusiei”, amenință MAE de la Moscova.

Berlinul dezminte acuzațiile Moscovei

Noul comandament naval a fost inaugurat luni în prezența ministrului german al apărării Boris Pistorius. Potrivit Bundeswehr (armata germană), acest comandament are ca obiectiv să „coordoneze activităţile navale” şi să dea NATO „o imagine actuală a situaţiei maritime” în regiunea Mării Baltice. Baza vizează totodată să apere interesele statelor membre NATO în fața unor „acţiuni agresive, din cauza apropierii de Rusia”.

Ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff „a dezminţit fără echivoc că Acordul 2+4 ar fi fost încălcat de către guvernul federal”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Boris Pistorius a subliniat anterior că acest comandament naval nu încalcă Acordul 2+4, având în vedere că acolo nu staționează trupe NATO.

Războiul la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei a sporit temerile legate de posibilitatea ca Moscova, în cazul în care va ieși învingătoare în țara vecină, să-și continue agresiunile mai departe în Europa. Marea Baltică reprezintă atât o rută de aprovizionare importantă pentru NATO, cât și o zonă economică esenţială pentru ţările aliate din vecinătate.

NATO, o alianță de apărare, a avertizat cu privire la spionarea sistematică a infrastructurii sale şi alte ameninţări potenţiale în regiune din partea Rusiei, care are porturi la Marea Baltică în exclava Kaliningrad şi în jurul oraşului Sankt Petersburg, notează DPA, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News