„Nu putem ignora planurile de modernizare a armelor nucleare, acele bombe cu cădere liberă care se află în Europa”, a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Gruşko pentru agenția de presă de stat RIA.

Bomba gravitațională B61-12 are un focos nuclear cu randament mai mic decât multe versiuni anterioare, dar este mai precisă și poate pătrunde sub pământ, potrivit cercetărilor efectuate de Federația Oamenilor de Știință Americani.

„Statele Unite le modernizează, le măresc precizia și reduc puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în „arme de câmp de luptă”, reducând astfel pragul nuclear”, a declarat Gruşko.

Potrivit Politico, Statele Unite au anunţat la o reuniune închisă a NATO că vor accelera desfășurarea unei versiuni modernizate a B61, B61-12, iar noile arme urmând să ajungă în bazele europene în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat cea mai gravă confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear.

Rusia deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice funcționale, în timp ce Statele Unite au aproximativ 200 de astfel de arme, dintre care jumătate se află în baze din Italia, Germania, Turcia, Belgia și Olanda.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News