„Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal (termen depreciativ folosit de regimul de la Moscova împotriva conducerii Ucrainei – n.r.) al lui (Volodimir – n.r.) Zelenski a decis să deschidă un al doilea front, în Africa, şi să susţină grupări teroriste în state de pe continent favorabile Moscovei”, a susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de presa de stat RIA Novosti, citată de AFP și news.ro.
Cea mai grea înfrângere suferită de Wagner în Africa
Zaharova a lansat această acuzație la mai bine de o săptămână după ce s-a aflat că 84 de mercenari Wagner și 47 de soldați ai juntei din Mali au fost uciși în lupte purtate între 25 și 27 iulie în nordul Mali. Potrivit unor analiști militari, aceasta este cea mai grea înfrângere suferită de Wagner în Africa.
În urma acestor evenimente de o amploare fără precedent, purtătorul de cuvânt al serviciului secret militar ucrainean (HUR), Andrii Iusov, a sugerat că Ucraina ar fi furnizat informații „utile” rebelilor tuaregi din nordul Mali pentru a-și înfrânge inamicul.
Această sugestie a deranjat junta din Mali, care a declarat apoi că Andrii Iusov „a mărturisit astfel implicarea Ucrainei într-un atac laş, trădător şi barbar”.
Relații diplomatice întrerupte
Duminică, junta din Mali a anunțat întreruperea relaţiilor diplomatice între Bamako și Kiev. Un anunț similar a fost făcut între timp de Niger, țară care se învecinează cu Mali.
Ministerul ucrainean de Externe şi-a exprimat regretul faţă de o decizie „pripită” a juntei din Mali, subliniind totodată că „aderă necondiţionat la normele dreptului internaţional” şi că respinge „ferm acuzaţiile guvernului de tranziţie” de la Bamako.
În 2022, după preluarea puterii printr-o lovitură de stat, junta din Mali a pus capăt alianţei acestei țări cu Franţa şi s-a îndreptat militar şi politic către Rusia. Regimurile militare din Burkina Faso și Niger, instalate, de asemenea, prin lovituri de stat, au decis să urmeze aceeași traiectorie de politică externă. Ba mai mult, liderii militari ai celor trei țări intenționează să formeze o confederație în baza Alianței Statelor Sahel, înființată de ei în septembrie 2023.
În paralel cu agresiunea militară împotriva Ucrainei, Rusia şi-a intensificat eforturile diplomatice în Africa cu scopul de a face concurenţă Occidentului în ţări care îi sunt în mod tradiţional aliate, notează AFP.
Ramificațiile africane ale apărării ucrainene în fața Rusiei
La câteva zile după ce junta din Mali a desemnat Ucraina drept inamicul său, se pune acum întrebarea cu privire la nivelul de implicare a Kievului în Sahel, o regiune unde Moscova agită apele de mai mulți ani, comentează RFI.
Luptele de la Tinzaouaten, lângă granița cu Algeria, s-au încheiat cu victoria mișcării rebele Cadrul strategic pentru apărarea poporului Azawad (CSP-PDA) și a grupării jihadiste Grupul de Sprijin pentru Islam și Musulmani (JNIM) în fața juntei și a mercenarilor Wagner.
CSP-PDA neagă categoric vreun merit al ucrainenilor și afirmă că este singurul arhitect al acestui atac. Dar faptul că un reprezentant al țării agresate de Rusia pretinde o parte din merit pentru victorie nu îl stingherește pe purtătorul de cuvânt al CSP-PDA, Mohamed Elmaouloud Ramadane.
„Nu suntem o organizație (…) izolată de restul lumii. Desigur, avem contacte cu ucrainenii, cu toată lumea, în special cu cei care suferă din cauza terorii Wagner. Ceea ce se spune pe la spate nu ne deranjează, pentru noi contează rezultatul, să încercăm să ne apărăm populația, să înfruntăm inamicul și să-l stârpim de pe pământul nostru”, a reacționat el.
Potrivit cotidianului francez Le Monde, rebelii din Mali au fost instruiți de ucraineni cum să folosească drone mici artizanale. Instructajul a avut loc atât în Ucraina, cât și în Mali, la Timbuktu. Chestionată de RFI în legătură cu această relatare de presă, CSP-PDA nu a confirmat informațiile, dar nici nu le-a negat.
Un lucru este cert, și anume că forțele ucrainene încearcă să înfrunte Rusia pe scena africană, conchide RFI. Anul trecut, mai multe instituții de presă au observat prezența lor în Sudan, alături de armata generalului Abdel Fattah al-Burhan. Acolo s-au confruntat cu paramilitarii generalului Mohamed Hamdan Dagalo (Hemedti), susținuti de Wagner.
prodanka • 09.08.2024, 18:45
Rusiei trebuie deschise 100 de fronturi, dar și mai bine dacă e învinsă măcar pe ăsta 1. Singurii mai serioși, suedezii, abia intrați în NATO (!), pompează în ucraineni bani și armament ca să apere Europa de valorile decadente :) Sincer, cred că de-asta au și intrat ::)) hahaha. Au de plătit Rusiei polița de la marele război nordic 1700-1721, când țările baltice s-au trezit cu cioloveci pe cap. Trolii rusofili nu panimaiu că o rusie tare nu e în interesul nostru european, că doar nu suntem alcoolici.
northwestern • 07.08.2024, 23:54
O zi buna, am ras copios vazand-o pe betiva de Zaharova victimizandu-se, i s-a dus vodca direct in plamani de furie.
natcoracing • 07.08.2024, 22:13
Dă Doamne la mai mare! Betivankova colcăie cu spume la gură...rău e să fi betivancă...