Ministerul de Externe de la Londra a acuzat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) se află în spatele „încercărilor nereușite de a interveni în procesele politice din Marea Britanie”, motiv pentru care ambasadorul Rusiei la Londra a fost convocat pentru a da explicații.
„Încercările Rusiei de a interveni în politica britanică sunt complet inacceptabile și urmăresc să amenințe procesele noastre democratice. (…) Sancționându-i pe cei responsabili și convocându-l (…) pe ambasadorul rus, expunem încercările lor maligne de influență și punem în lumină încă un exemplu al modului în care Rusia alege să opereze pe scena mondială”, a spus ministrul britanic de Externe, David Cameron.
Șeful diplomației britanice a adăugat că Centrul 18, o unitate din cadrul FSB, este responsabil pentru „o serie de operațiuni de spionaj cibernetic” care vizează Marea Britanie.
Potrivit Guvernului britanic, în cadrul operațiunii, desfășurată cel puțin între 2015 și 2023, FSB a vizat parlamentari din diverse partide politice, unele atacuri ducând la scurgeri de documente. De asemenea, mai afirmă Londra, au fost piratate documente comerciale dintre Marea Britanie și SUA care au fost scurse înainte de alegerile generale din Marea Britanie din decembrie 2019.
Doi cetățeni ruși, acuzați în SUA pentru piratarea rețelelor informatice din țări NATO
Între timp, în Statele Unite, procurorii au dezvăluit acuzațiile împotriva a doi cetățeni ruși într-un caz de piratare a rețelelor informatice din Marea Britanie, Statele Unite și alte țări NATO. Cei doi sunt vizați de acuzații și în Marea Britanie, iar unul dintre ei a fost ofițer la Centrul 18.
Cei doi inculpați, Ruslan Aleksandrovici Peretyatko și Andrei Stanislavovich Korinets, nu se află în custodia SUA. Cele două capete de acuzare împotriva lor prevăd pedepse maxime de cinci și, respectiv, 20 de ani.
Ei au fost sancționați pentru implicarea lor în pregătirea așa-numitelor campanii de spear-phishing și „activități menite să submineze Marea Britanie”, precizează Ministerul de Externe britanic.
O campanie de spear-phishing presupune trimiterea de linkuri malițioase către anumite ținte „pentru a încerca să le determine să împărtășească informații sensibile”.
Cei doi bărbați sunt acuzați că au vizat actuali și foști oficiali americani de la Pentagon, Departamentul de Stat, instalațiile Departamentului Energiei și din comunitatea serviciilor de informații, cel puțin din 2016 până în 2022.
Un oficial de rang înalt din cadrul FBI a declarat, sub protecția anonimatului, că ambii sunt căutați și se crede că se află în Rusia.
Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care să conducă la localizarea și arestarea lor.
În ianuarie, șefii britanici din domeniul securității cibernetice au avertizat că Rusia și Iranul țintesc din ce în ce mai mult oficiali guvernamentali, jurnaliști și ONG-uri prin atacuri de spear-phishing pentru a „compromite sisteme sensibile”.
Un ziar britanic a relatat anul trecut că presupuși agenți ai Kremlinului au piratat telefonul mobil al fostului prim-ministru Liz Truss, atunci când aceasta ocupa funcția de ministru de Externe. Potrivit unei surse citate de The Mail on Sunday, au fost piratate inclusiv „discuții extrem de sensibile” despre războiul din Ucraina.
durban22 • 09.12.2023, 10:03
Dupa cum se stie peste tot ,orice spionaj este combatut cu contraspionaj !!.ASA CA DACA SANT ATAT DE TARI PRECUM PRETIND CA SANT ,NICI NU AR TREBUI SA VORBEASCA CEI DIN VEST .PENTRU CA MASURILE DE CONTRASPIONAJ LE-AR ZADARNICI PLANURILE RUSILOR !!.
bituca • 09.12.2023, 06:03
Daca se afla in Rusia cam greu sa-i mai pedepseti pe cei doi infractori cibernetici.